Turcia: „Marea epurare“, dirijată cu răbdare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Recep Erdogan îşi continuă lupta cu armata. Preşedintele turc a anunţat schimbări majore - forţele armate vor trece sub control civil. Cu alte cuvinte, armata, marina şi aviaţia vor răspunde de acum în faţa Ministerului Apărării, adică a Guvernului.

Alţi 1.389 de membri ai forţelor armate turce au fost demişi şi au fost introduse noi măsuri cu rolul de a preveni infiltrarea susţinătorilor organizaţiei clericului Fetullah Gulen în aparatul de stat, potrivit unui decret publicat ieri în Monitorul Oficial al Turciei, notează agenţia Anadolu.

Decretul prevede excluderea din forţele armate a membrilor corpului militar care constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale sau sunt simpatizanţi ai organizaţiei teroriste Fetullah.

Printre militarii excluşi se numără colonelul Ali Yazici, fostul consilier al preşedintelui Erdogan; locotenent-colonelul Levent Turkkan, fost consilier al Şefului Statului Major General şi colonelul Tevfik Gok, care a servit ca asistent executiv al ministrului Apărarii. Anterior, autorităţile turce au demis 1.648 de militari, inclusiv 149 de generali şi amirali.

Decretul a confirmat şi o serie de măsuri anunţate recent de preşedintele Erdogan, între care trecerea forţelor de uscat, aeriene şi navale în subordinea directă a Ministerului Apărării şi închiderea tuturor şcolilor militare, care vor fi înlocuite cu Universitatea Naţională de Apărare, ce se va afla sub coordonarea Ministerului Apărării.

Starea de urgenţă a fost declarată în Turcia pe data de 20 iulie, la doar câteva zile după o tentativă de lovitură de stat, când o facţiune a armatei turce a încercat să înlăture Administraţia Recep Tayyip Erdogan pe 15 iulie, Ankara atribuind tentativa de lovitură de stat simpatizanţilor clericului musulman Fehtullah Gulen, aflat în Statele Unite.

Operaţiune de amploare la Incirlik

O operaţiune de amploare a forţelor de ordine turce a avut loc la baza aeriană Incirlik, folosită de Statele Unite pentru operaţiuni antiteroriste. Aproape de miezul nopţii, mii de poliţişti şi de jandarmi au înconjurat locul, iar intrările şi ieşirile au fost blocate de camioane şi buldozere.

Poliţia din Adana, oraşul la periferia căruia se află baza Incirlik, ar fi primit informaţii despre o posibilă nouă tentativă de puci. Dar ministrul turc pentru Afaceri Europene spune că este vorba doar de o inspecţie de securitate şi că nu s-a întâmplat nimic.

Desfăşurarea de forţe vine cu doar câteva ore înainte ca şeful Statului Major al Statelor Unite să ajungă în Turcia. Generalul Joseph Dunford va vizita şi baza Incirlik, unde sunt staţionate inclusiv bombe nucleare americane.

În acest timp, Recep Erdogan îşi continuă lupta cu armata. Preşedintele turc a anunţat schimbări majore - forţele armate vor trece sub control civil. Cu alte cuvinte, armata, marina şi aviaţia vor răspunde de acum în faţa Ministerului Apărării, adică a Guvernului. Până acum, erau în subordinea directă a Statului Major, dar această structură a fost acuzată de implicare în lovitura de stat eşuată, iar mai mulţi dintre liderii ei au fost arestaţi.

De asemenea, actualele şcoli militare vor fi închise şi înlocuite cu o Universitate Naţională de Apărare, care va include academii pentru forţele terestre, navale, aeriene, dar şi pentru jandarmerie. Nu sunt uitate nici spitalele militare, care vor trece în subordinea Ministerului Sănătăţii. Recep Erdogan a mai spus - într-un interviu la postul de televiziune A-Haber - că şi-ar dori ca Statul Major şi Agenţia Naţională de Informaţii să dea socoteală direct Preşedinţiei. Dar pentru acest lucru este nevoie de schimbarea Constituţiei.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a semnat duminică un decret prezidenţial, prin care vicepremierii, precum şi miniştrii de Interne, Justiţie şi Externe, vor avea dreptul de a participa la şedinţele Consiliului Militar Suprem, transmite Reuters.

Aceasta este cea mai recentă acţiune luată de Erdogan pentru a aduce forţele armate sub controlul executivului în urma tentativei de lovitură de stat din noaptea de 15-16 iulie.

De asemenea, liderul turc a precizat că vrea ca Agenţia Naţională de Securitate şi Statul Major să ajungă sub comanda directă a preşedinţiei. Însă, aceste reforme au nevoie de amendarea constituţiei şi de susţinerea opoziţiei.

Cele două instituţii sunt momentan în subordinea premierului Binali Yildirim. Însă, aducerea acestora sub controlul preşedinţiei ar urmări politica lui Erdogan privind adoptarea unei noi constituţii, bazată pe aducerea unor puteri suplimentare în mâinile liderului de stat.

Erdogan a precizat că numărul persoanelor arestate după lovitura de stat se ridică la 10.137 de persoane. Însă, datele ministerului de Interne arată că peste 18.000 de persoane au fost arestate pentru implicarea în puciul eşuat.

Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen de orchestrarea loviturii de stat. După tentativa de lovitură de stat, au fost arestate 18.000 de persoane - militari, poliţişti, academicieni, profesori universitari, medici, judecători, procurori, funcţionari publici, precum şi jurnalişti - şi au fost concediaţi zeci de mii de angajaţi din toate domeniile, acuzaţi de legături cu mişcarea Gulen.

De asemenea, peste 100 de instituţii media au fost închise de către autorităţile turce, printre care se numără trei agenţii de ştiri, 16 televiziuni, 23 de posturi de radio şi 45 de cotidiene.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite