Trei ani de la Euromaidan. Ucrainenii încă nu şi-au găsit liniştea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
euromaidan

Ucrainenii vin cu emoţie zilele acestea în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a aduce un omagiu celor 100 de omeni care au murit şi sutelor de răniţi, care, în urmă cu trei ani, alături de alţi zeci de mii de ucraineni, cereau în acest loc numit Euromaidan, ca ţara să urmeze un parcurs democratic şi pro-european.

„Lupta pentru independenţă a continuă“, spun cei care vin în Piaţa Independenţei pentru a depune o floare. Mai mult de 1500 de persoane s-au adunat, luni seara, la Kiev în Piaţa Independenţei pentru a participa la evenimentele de celebrare a trei ani de la Euromaidan. Din păcate, spiritele s-au încins.

Cel puţin trei poliţişti au fost răniţi în ciocniri cu manifestanţi naţionalişti în centrul Kievului.Ofiţerii de poliţie au suferit fracturi şi răni la cap, a scris pe Twitter şeful poliţiei naţionale a Ucrainei Sergi Kniazev. Presa locală a anunţat că cel puţin 10 manifestanţi au suferit de asemenea leziuni uşoare. 

    

Ciocnirile au izbucnit în timp ce protestatarii, care manifestau în sprijinul blocării căii ferate din regiunea de est Donbas, au încercat să rupă cordonul poliţiei din jurul clădirii administraţiei prezidenţiale a Ucrainei.Aproximativ 1.000 până la 2.000 de activişti au participat la demonstraţia Organizaţiei Naţionaliştilor Ucraineni. 

    

De la sfârşitul lunii ianuarie, un grup de activişti naţionalişti a blocat calea ferată pentru a opri transportul cărbunelui din zona din estul Ucrainei controlată de insurgenţi pro-independenţă către teritoriul controlat de guvern. 

    

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a promis să găsească o cale de a pune capăt blocadei, care a declanşat o criză energetică în Ucraina şi ar putea conduce la pierderea de locuri de muncă în industria cărbunelui şi metalurgică.

euromaidan

Problemele din estul separatist grevează progresul Ucrainei

Luni a intrat în vigoare un nou acord de încetare a focului în estul Ucrainei, în urma discuţiilor din marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, din weekend.

Acordul, anunţat de ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, prevede şi retragerea, săptămâna aceasta, a echipamentelor militare grele de pe linia frontului.

Declaraţiile sale au venit la câteva minute după ce ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, le-a spus reporterilor că nu este “deloc” mulţumit de rezultatele întâlnirii de sâmbătă.

BBC notează că au existat numeroase astfel de acorduri în trecut, care nu au dus la niciun rezultat, iar perspectivele pentru pace în regiune nu sunt bune în prezent.

Rebelii susţinuţi de Rusia şi armata ucraineană s-au ciocnit aproape zilnic în ultimele 30 de luni. La începutul lunii ianuarie s-a înregistrat o escaladare puternică a violenţelor.Kievul a anunţat că doi dintre militarii săi au fost ucişi, iar 16 au fost răniţi în luptele din weekend.

În plus, Ucraina este nemulţumită după ce Kremlinul a decis să recunoască temporar documentele emise în zonele controlate de separatişti din estul Ucrainei. Decizia le va permite persoanelor din zona de conflict să călătorească, muncească sau studieze în Rusia. Este o extrem de gravă încălcare a dreptului internaţional, mai ales că în Doneţkul sprijinit militar de Rusia încă n-au avut loc alegeri sau un referendum, susţin diplomaţii. 

Ajutor de la UE

Nici situaţia economic a Ucrainei nu este prea bună. Uniunea Europeană va acorda un nou pachet de ajutor umanitar, în valoare de 18 milioane de euro, pentru populaţia afectată de conflictul din estul Ucrainei, a anunţat luni comisarul european pentru ajutor umanitar şi managementul crizelor, Christos Stylianides.

 „Recenta escaladare a violenţelor în estul Ucrainei şi impactul său asupra populaţiei civile constituie motive de serioasă îngrijorare (...) Doresc să transmit poporului ucrainean: nu sunteţi singuri. Toţi civilii aflaţi în nevoie trebuie ajutaţi, de ambele părţi ale liniei de contact. Noul nostru pachet de sprijin îi va ajuta pe partenerii noştri din domeniul umanitar să acopere nevoi urgente medicale, de adăpost, apă şi canalizare. Este crucial ca acest ajutor să ajungă la toate persoanele vulnerabile, rapid, în siguranţă şi imparţial“', a declarat comisarul Christos Stylianides.  

Circa 50% din ajutorul umanitar oferit de Comisie vizează locuitori din zonele care nu se află sub controlul forţelor guvernamentale. 

Împreună cu fondurile oferite în mod direct de statele membre, Uniunea Europeană a acordat aproape 400 milioane de euro în ajutoare umanitare şi de reconstrucţie pentru populaţia afectată de conflictul din Ucraina de la începutul lui 2014. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite