Spionul britanic care îşi afişa simpatiile ruse sub nasul ambasadei Regatului Unit din Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ambasada Marii Britanii la Berlin FOTO EPA-EFE
Ambasada Marii Britanii la Berlin FOTO EPA-EFE

David Smith, 57 de ani, agentul de securitate britanic arestat marţi la Potsdam pentru spionaj în favoarea Rusiei, este un fost militar în Forţele aeriene şi fost angajat în Serviciul de Pază al Germaniei, o instituţie civilă de protecţie a bazelor militare. Pozele sale pe reţelele sale sociale ar fi trebuit să ridice cel puţin suspiciuni asupra simpatiilor sale pro-ruse, dar ani de zile a trecut neobservat.

Căsătorit cu o ucraineană din 2002, David Smith, de origine scoţiană, a postat anul trecut pe reţele sociale imagini cu el în uniformă având însemnele grupării paramilitare Batalionul Somalia din Republica autoproclamată Doneţk. De asemenea, în 2014, a urcat o imagine cu el sub un alt nume în faţa porţilor ambasadei Rusiei la Berlin, care se află la doar câţiva paşi de cea britanică.

Angajat în serviciul de securitate al ambasadei Marii Britanii în Germania de circa patru ani, Smith a fost pus sub acuzare pentru „activităţi ca agent al unui serviciu secret străin” şi riscă zece ani de închisoare.

Potrivit unei investigaţii Daily Mail, care deţine informaţii de la două surse de securitate, spionul britanic ar fi fost recrutat de agenţi ruşi cu mult înainte de angajarea sa la ambasadă.

El ar fi fost „activat” în luna noiembrie şi a avut sarcina de a-i deconspira pe agenţii MI6 trimişi la Berlin, după ce opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost dus pentru tratament la spitalul Charite, în urma tentativei de otrăvire cu un agent neurotoxic, anul trecut.

Potrivit uneia din surse, Berlinul era „plin de agenţi ruşi” care trebuiau monitorizaţi, iar Smith era un pion în această vânătoare. El trebuia să identifice spionii MI6 care ar fi intrat pe porţile ambasadei britanice.

Spionul britanic David Smith a publicat mesaje de susţinere pentru separatiştii pro-ruşi din Donbas FOTO via Daily Mail

Spionul britanic David Smith a publicat mesaje de susţinere pentru separatiştii pro-ruşi din Donbas FOTO via Daily Mail

Pe un profil sub un nume fals din social media el se prezintă: „Anti-NATO. Anti-UE. Anti-americani”.

Pe acest cont apar imagini modificate în care preşedintele rus Putin are degetul mijlociu ridicat la adresa NATO, iar Angela Merkel e aşezată pe un closet, sub textul: „O, nu, vin ruşii”.

O altă imagine îl arată pe David Smith ţinând în mână un paşaport britanic şi o foaie de hârtie pe care scrie: „Salvaţi populaţia din Donbas de armata ucraineană nazistă”. Poza are şi o descriere în rusă: „Sunt un scoţian care locuieşte în Germania şi susţin Donbas. Fuck UE, GLORIE NOII RUSII, GLORIE RUSIA!”

O altă fotografie este şi mai grăitoare - îmbrăcat în echipamentul unei echipe de fotbal ucrainene are într-o mână un cuţit şi în cealaltă o sticlă de bere şi zâmbeşte larg.

Angajatul guvernului britanic s-a pozat ţi în faţa unui tanc rus din era sovietică purtând un tricou inscripţionat „Rusia”, în timp ce soţia sa apare călare pe un tun.

În 2016, el a scris deasupra unei imagini cu steagul imperial în negru, galben şi alb al Rusiei imprimat cu „Sparta”.

„Moartea este doar începutul unei noi vieţi. RIP Motorla. Sacrificiul său nu va fi uitat niciodată”.

Motorla a fost Arsen Pavlo, comandantul batalionului Sparta, un grup armat ce a luptat împotriva armatei ucrainene în războiul din Donbas şi care a fost acuzat de crime de război şi tortură.

Spionul britanic David Smith s-a pozat în uniformă militară cu emblema „Noua Rusie” pe braţ FOTO via Daily Maily

Spionul britanic David Smith s-a pozat în uniformă militară cu emblema „Noua Rusie” pe braţ FOTO via Daily Mail

În 2019, Smith s-a pozat în pădure în uniformă militară, cu emblema „Novorusia” pe braţ, numele ţarist al statului separatist pro-rus din estul Ucrainei.

Potrivit presei germane, spionul a atras atenţia serviciilor de securitate pentru că nu mai făcea deloc plăţi cu cardul de ceva vreme.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite