Regina Elisabeta a II-a a promulgat legea care interzice ieşirea Marii Britanii din UE fără un acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a promulgat luni legea care îl împiedică pe premierul conservator Boris Johnson să-şi retragă ţara din Uniunea Europeană (UE) fără un acord.

Acesta este ultimul pas în circuitul legislativ al acestei legi, adoptată săptămâna trecută de Parlamentul britanic, transmite Reuters.

Legea în cauză îl obligă pe şeful Guvernului britanic să ceară o nouă amânare a Brexitului - de trei luni - în cazul în care nu reuşeşte să găsească un nou acord de ieşire din UE până la 19 octombrie.

Un susţinător al părăsirii blocului comunitar, Boris Johnson afirmă că îşi va duce până la capăt planul în ciuda opoziţiei din Parlament.

În opinia sa, este vorba despre o „lege a capitulării“, pentru că, spune el, UE nu le va face concesii britanicilor ştiind că aceştia nu pot ieşi fără un acord.

Aflat luni în vizită la Dublin, Boris Johnson a apreciat că încă este posibilă încheierea unui nou acord pentru Brexit înaintea datei limită de 31 octombrie.

El a mai spus la Dublin că nu este „perturbat de nimic din ceea ce se întâmplă în Parlament“. „Cred că poporul britanic vrea de la noi să obţinem un acord şi să ieşim (din UE) pe 31 octombrie“, a susţinut el.

Potrivit unui purtător de cuvânt al lui Johnson, Parlamentul britanic urmează să fie suspendat pe o perioadă de cinci săptămâni, începând cu luni seara, după ce deputaţii se vor pronunţa prin vot asupra unei moţiuni în care Guvernul îndeamnă la organizarea de alegeri legislative anticipate la 15 octombrie.

Această suspendare - până la 14 octombrie - va avea loc indiferent de rezultatul votului, fie că Executivul obţine sau nu o victorie, a precizat reprezentantul de la Downing Street 10.

Această măsură a provocat un val de indignare în Regatul Unit atunci când a fost anunţată, la sfârşitul lui august, de către Boris Johnson, acuzat de manevre în vederea precipitării Regatului Unit către un Brexit fără acord.

Premierul britanic, instalat la Downing Street 10 la sfârşitul lui iulie, a justificat-o prin necesitatea de a pregăti, iar apoi de a prezenta un nou program de politică internă.

Este puţin probabil ca Executivul Johnson să obţină majoritatea de două treimi de care are nevoie pentru convocarea scrutinului anticipat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite