Reacţia Ucrainei, după ce Ungaria a decis că va plăti în ruble pentru gazele ruseşti: „Budapesta îl ajută pe Putin”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ucraina a transmis joi un mesaj după ce Ungaria a decis să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Atitudinea a fost descrisă ca fiind „neprietenoasă”, distrugând unitatea din Uniunea Europeană cu privire la măsurile împotriva Rusiei.

„Budapesta a trecut la etapa următoare. Îl ajută pe Putin să-şi continue agresiunea împotriva Ucrainei”, denunţă într-un comunicat un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

 Kievul „analizează declaraţiile ungare prin care se declară pregătiţi să cumpere gaze (naturale) ruseşti în ruble ca pe o poziţie inamicală, împotriva statului nostru”, subliniază Oleg Nikolenko.

El respinge drept ”cinică” o propunere a Ungariei de a organiza negocieri de pace ruso-ucrainene la Budapesta.

„Dacă Ungaria doreşte cu adevărat să ajute la încheierea războiului, iată cum să o faceţi: nu mai distrugeţi unitatea în UE, sprijiniţi noi sancţiuni anti-ruseşti, acordaţi asistenţă militară Ucrainei şi nu creaţi surse suplimentare de finanţare pentru maşina militară a Rusiei. Niciodată nu este prea târziu pentru a ajunge de partea corectă a istoriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, potrivit Reuters.

Miercuri, Ungaria a anunţat că va plăti în ruble pentru gazele ruseşti, în timp ce statele UE au căutat să facă front comun în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei.

Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.

Comisia Europeană a anunţat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Executivul comunitar a anunţat că lucrează cu companiile energetice şi cu guvernele statelor membre pentru analizarea decretului dat de Vladimir Putin. 

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto declarase că autorităţile UE „nu au niciun rol” în privinţa plăţilor din acordul de furnizare de gaze încheiat cu Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între diviziile companiei ungare de stat MVM şi Gazprom.

Ungaria este unul dintre puţinele state membre UE care a respins sancţiunile energetice contra Moscovei, în urma invadării Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite