Preşedintele Belarusului se teme de Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea faţă de agravarea crizei din Ucraina, îndemnând populaţia ţării sale să apere "prin toate mijloacele" independenţa de stat, relatează AFP.

„Nu trăim pe o insulă izolată într-un ocean. Toate tulburările geopolitice, în special cele din Europa de Est, ne vor atinge, fără îndoială” , a declarat el într-un discurs susţinut în Parlamentul din Minsk, citat de Mediafax.

„Trebuie să apărăm prin toate mijloacele independenţa ţării, dreptul sacru de a trăi pe propriul pământ şi de a ne urma destinul”, a adăugat el, aparent referindu-se la o ameninţare din partea Rusiei.

De la începutul crizei, Minskul s-a arătat foarte rezervat faţă de evenimentele din Ucraina şi la atitudinea Moscovei, recunoscând doar anexarea "de facto" a Crimeei la Rusia.

Potrivit preşedintelui belarus, Kievul a cedat Crimeea Rusiei „fără a opune rezistenţă” pentru că nu consideră această regiune cu adevărat a Ucrainei. „De ce nu aţi luptat pentru Crimeea? Aţi avut forţe militare mai multe decât Rusia în acea regiune. Dacă nu aţi apărat acest teritoriu, înseamnă că nu-l consideraţi al vostru. Dacă l-aţi fi considerat parte din ţară, v-aţi fi luptat pentru el”, a spus Lukaşenko., citat de agenţia Unimedia.

Totodată, şeful statului afirmă că actuala conducere de la Kiev este legitimă. „Este normal când puterea a fost preluată cu forţa, atunci când centrului oraşului a fost incendiat, când au fost ucişi sute de oameni, iar preşedintele a fugit? Nu! Dar, în acelaşi timp, Parlamentul a fost ales înainte să se întâmple aceste evenimente. Cum nu-l pot accepta? S-au întors la Constituţia veche şi au numit un preşedinte interimar. Ce este nelegitim aici?”, a întrebat retoric Lukaşenko.

„Nimeni nu ne va răsturna ţara, dacă nu vom accepta acest lucru. Atât timp cât companiile noastre funcţionează mai mult sau mai puţin, nu va trebui să ne fie frică de niciun tanc”, a adăugat el.

Belarusul, frontalier cu Uniunea Europeană şi Rusia, este un stat cu regim autoritar a cărui economie este foarte dependentă de aprovizionările cu gaze naturale şi petrol ruseşti.

Această ţară face face parte din Uniunea Vamală promovată de Rusia şi în care se mai află Kazahstanul.

Lukaşenko: „Nu mâncaţi cartofi cu carne înainte de somn”

Nu în ultimul rând, preşedintele Belarusei, Aleksandr Lukaşenko, i-a chemat pe cetăţenii ţării sale să ducă un stil de viaţă sănătos şi să nu mănânce cartofi cu carne înainte de somn, informează Unimedia.

„Vă asigur că am încercat multe feluri de mâncare. Dar, vă rog să mă scuzaţi, cum poţi mânca cartofi cu carne?”, s-a întrebat Lukaşenko. „De ce omul nostru mănâncă la noapte cartofi cu carne? Cum să dormi după asta? Nu mâncaţi cu carne, mâncaţi cu hering!”, a recomandat preşedintele belarus.

Şeful statului a constatat cu nemulţumire că belaruşii nu acordă suficient de multă importanţă unui stil de viaţă sănătos. „Nu vrem să practicăm sportul, şi crăpăm orice ar fi şi pe apucate. Ne otrăvim pe noi înşine. La nivel global industria de frumuseţe, cultul de sănătate, sport şi turism aduc sute de milioane de dolari. Toată lumea vrea să fie frumoasă, iar noi?”, a adăugat Lukaşenko, citat de Unimedia.

Preşedintele a subliniat că oamenii „ar trebui să mănânce numai produsele locale, şi să renunţe la cele străine”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite