Parlamentari europeni păcăliţi că vorbesc pe Zoom cu figuri ale opoziţiei ruse cu ajutorul filtrelor deepfake

Parlamentari europeni păcăliţi că vorbesc pe Zoom cu figuri ale opoziţiei ruse cu ajutorul filtrelor deepfake

Un rus s-a dat drept Leonid Volkov, principalul aliat al opozantului rus Alecsei Navalnîi cu ajutorul unui filtru deepfake FOTO EPA-EFE

Parlamentari importanţi din Marea Britanie, Letonia şi Estonia au fost abordaţi de ruşi care au folosit filtre deepfake pentru a se da drept figuri ale opoziţiei ruse. Aceştia i-au abordat pentru discuţii pe platforme de videoconferinţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Printre cei păcăliţi s-au numărat Rihards Kols, preşedintele comitetului de afaceri externe din parlamentul leton şi Tom Tugendhat, preşedintele comitetului similar din Marea Britanie. Parlamentari ai Lituaniei şi Estoniei au fost de asemenea vizaţi.
 
„Kremlinul lui Putin e atât de slab şi speriat de puterea lui @navalny că pune la cale întâlniri false pentru discreditarea echipei lui Navalnîi. Au luat azi legătura cu mine.Nu vor difuza părţile în care îl fac pe Putin criminal şi hoţ, aşa că postez aici clipul”.
 
Kols a postat o captură de ecran cu un filtru înfăţişându-l pe Leonid Volkov, un aliat al lui Navalnîi, alături de o fotografie reală a acestuia.
 
Volkov a spus că că cele două imagini sunt aproape identice.„Pare că sunt chiar eu - dar cum au reuşit să o pună într-un apel pe ZOOM? Bine aţi venit în era deepfake”, a scris el.
 
Kols a explicat că a fost abordat pe mail de o persoană pertinzând că este Volkov cu care a avut apoi o convorbire scurtă pe o platformă de video conferinţă. Au discutat despre prizonierii politici ruşi şi anexarea rusă a peninsulei Crimeea. Nu şi-a dat seama pe moment că este victima unei înşelătorii.
„O lecţie destul de greu de digerat, dar putem deopotrivă să mulţumim pentru că am primit-o noi şi colegii estonieni şi lituanieni. E clar că aşa-numită decădere a adevărului sau era post-adevăr (distrugerea referinţelor obiective ale adevărului - n.red) are potenţialul de a ameninţa grav siguranţa şi stabilitatea ţărilor, guvernelor şi societăţilor”, a scris parlamentarul britanic.
 
Volkov e de părere că în spatele apelurilor false se află un cuplu de ruşi cunoscuţi ca Vovan şi Lexus, faimoşi pentru astfel de farse care vizează oficiali din Vest.
 
Contactat pe Facebook, Alecsei Stoliarov, sau Lexus, nu a negat convorbirea cu Kols percizând că îi va păstra secretul. A negat însă folosirea unui filtru cu imaginea lui Volkov: „Probabil că Volkov are informaţii greşite”.
 
El a postat însă un link pe Telegram în care cineva scrie „sunt cu Leonid în Doneţk chiar acum” deasupra unei imagini cu Stoliarov ce pare machiat.
 
„Condamnăm ferm ultima tentativa dezgustătoare a Kremlinului de a-i discredita pe liderii protestelor şi pe inamicul numărul doi al lui Putin în Rusia”, se arată în postare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările