Pandemia COVID-19. Lituania intră in lockdown de miercuri până la 31 ianuarie, Italia ar putea introduce noi restricţii pentru sărbători

Pandemia COVID-19. Lituania intră in lockdown de miercuri până la 31 ianuarie, Italia ar putea introduce noi restricţii pentru sărbători

Italia a depăşit Marea Britanie şi a devenit ţara europeană cu cel mai mare număr de decese asociate cu COVID-19

Noul guvern lituanian a decis intrarea în lockdown la nivelul ţării începând de miercuri şi până la 31 ianuarie, noile restricţii venind pe fondul creşterii incidenţei infectărilor cu noul coronavirus şi a deceselor asociate COVID-19. Şi Italia ia în considerare introducerea unor restricţii COVID mai dure la nivel naţional în timpul sărbătorilor de Crăciun şi Revelion.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Începând de miercuri, vor rămâne deschise doar magazinele cu produse de primă necesitate, iar învăţământul se va desfăşura doar de la distanţă, a anunţat guvernul după o şedinţă desfăşurată duminică.
 
Cele 3 milioane de locuitori vor avea libertatea de mişcare restricţionată. Ei nu vor putea călători în afara localităţii şi chiar ieşirile din casă vor fi interzise, cu excepţia celor din motive întemeiate: deplasarea la locul de muncă, la medic, la cumpărături sau la o înmormântare.
 
De asemenea, lituanienilor li se cere să-şi limiteze contactele la o singură familie sau gospodărie.
 
Decizia de impunere a restricţiilor a fost una din primele măsuri ale noului guvern condus de prim-ministrul de centru-dreapta Ingrida Simonyte, instalat vineri.
 
Lituania are în prezent una din cele mai mari rate de incidenţă a infectărilor cu noul coronavirus, potrivit Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
 
Ţara baltică s-a aflat sub un lockdown parţial de luna trecută, dar acesta nu a oprit răspândirea virusului.
 
De la începutul pandemiei, Lituania a raportat 93.000 de cazuri pozitive la coronavirus şi 815 decese.
Italia ia în considerare introducerea unor restricţii COVID mai dure la nivel naţional în timpul sărbătorilor de Crăciun şi Revelion, în contextul în care îngrijorările legate de o posibilă creştere a numărului de cazuri în ianuarie cresc.
 
După ce restricţiile impuse în luna noiembrie au fost relaxate, mulţimi de cumpărători s-au îngrămădit în centrele comericale din numeroase oraşe, duminică, în aceeaşi zi în care Italia a declarat 484 de decese cauzate de coronavirus. Sâmbătă, Italia a depăşit Marea Britanie şi a devenit ţara europeană cu cel mai mare număr de decese asociate cu COVID-19.
 
Guvernul ar putea decide să introducă ţara în carantină de "zonă roşie" din 24 decembrie până pe 2 ianuarie, prelungind interdicţiile impuse noaptea, interzicând deplasările non-esenţiale şi închizând magazinele, barurile şi restaurantele în week-enduri şi de sărbători, cu excepţia celor care vând bunuri esenţiale, a anunţat presa italiană. O decizie va fi luată în timpul unei întruniri dintre premierul Giuseppe Conte, miniştrii şi comitetul ştiinţific care consiliază guvernul de la începutul pandemiei, întrunire care are loc luni dimineaţă.
 
Măsura ar urma uneia similare adoptate de Germania, care duminică a declarat că majoritatea magazinelor vor fi închise de miercuri până pe 10 ianuarie, după ce a declarat 321 de decese şi 20.200 de cazuri de coronavirus în 24 de ore. "Mulţimile sunt nejustificabile, iraţionale, iresponsabile", a declarat ministrul afacerilor regionale, Francesco Boccia, pentru cotidianul italia "La Repubblica".
 
El a afirmat că "afacerile şi sănătatea sunt ireconciliabile în acest moment", adăugând că aprobă decizia Germaniei. Anterior în cursul lunii noiembrie, guvernul a aprobat reguli pentru a evita creşterea numărului de infectări de Crăciun şi Anul Nou, interzicând slujba religioasă de la miezul nopţii şi deplasarea între oraşe. Acesta a decis recent ca în zilele de Crăciun, a doua zi de Crăciun şi cea de Anul Nou, italienii să nu îşi părăsească oraşul şi ca actuala interdicţie nocturnă să fie prelungită până la 7:00 dimineaţa de Anul Nou.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările