Oligarhul Vlad Plahotniuc este oficial şi mogul de presă

Oligarhul Vlad Plahotniuc este oficial şi mogul de presă

Vlad Plahotniuc a demisionat recent de la conducerea Partidului Democrat din Republica Moldova

Controversatul om de afaceri şi politician Vlad Plahotniuc apare pentru prima dată oficial şi ca patron de presă, după ce ani la rândul a controlat prin interpuşi şi off-shore-uri cele mai mari instituţii de presă din Republica Moldova. Noua lege a audiovizualului l-a obligat însă să recunoască faptul că deţine patru canale TV şi trei posturi de radio.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai bogaţi moldoveni şi fost prim-vicepreşedinte al Parlamentului de la Chişinău, apare pentru prima dată la vedere şi ca mogul de presă. Controversatul om de afaceri controlează de ani buni unele dintre cele mai urmărite instituţii media din Republica Moldova, însă până acum nu a recunoscut niciodată acest lucru. 

Intrarea în vigoare a noii legi pentru reglementarea audiovizualului peste Prut obligă însă toate instituţiile de presă să-ţi declare acţionarii reali, astfel a reieşit că Plahotniuc este patron şi finanţator al posturilor de televiziune Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3, precum şi trei posturi de radio. 

Vlad Plahotniuc este unul dintre cei mai puternici oameni din Moldova. Are o avere de două miliarde de dolari, trusturi de presă, a avut afaceri cu petrol şi bănci. I se spune „Păpuşarul” sau Cardinalul din Umbră. Povestea lui Vladimir Plahotniuc are tot ceea ce trebuie pentru ca el să poată fi numit oligarh: afaceri ascunse, duble identităţi, control asupra presei, legături de familie cu cei mai puternici oameni din stat, filaje în străinătate, atacuri raider, procese de şantaj şi ameninţări.

Oligarhul Plahotniuc nu depune însă niciun efort pentru a se ascunde. Deşi a dat numeroase interviuri în care povesteşte despre hotelurile sale, despre avionul privat şi alte afaceri bănoase, Plahotniuc nu a trecut niciodată niciuna dintre aceste afaceri în declaraţiile de avere şi venituri pe care a fost obligat să le depună, an de an, cât timp a fost membru al Parlamentului de la Chişinău. Comisia Naţională de Integritate (CNI), singurul organ din Republica Moldova abilitat să verifice aceste discrepanţe majore între ceea ce spune Plahotniuc şi ceea ce scrie el în acte, este „alintată” în presa de peste Prut „bâta lui Plahotniuc”.

În urmă cu patru ani, echipa „Adevărul Moldova” a devzăluit cum Vladimir Plahotniuc, pe atunci prim-vicepreşedinte al Parlamentului, are dublă identitate, având cetăţenie română pe numele Vlad Ulinici – legislaţiile din Republica Moldova şi din România interzic cetăţenilor să aibă două nume, chiar şi în cazul în care au mai multe cetăţenii.După dezvăluiri, Plahotniuc a declarat că a cerut autorităţilor române să-i schimbe numele în actele româneşti pentru a fi la fel cu numele din Republica Moldova. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările