O femeie a fost numită pentru prima dată în Italia în fruntea serviciilor de spionaj

O femeie a fost numită pentru prima dată în Italia în fruntea serviciilor de spionaj

Elisabetta Belloni FOTO EPA

Premierul Mario Draghi a numit-o miercuri la conducerea serviciilor secrete pe Elisabetta Belloni, diplomat de carieră. Belloni devine astfel prima femeie din istoria Italiei care ocupă această poziţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elisabetta Belloni va conduce Departamentul Informaţiilor pentru Securitate (DIS), instituţie care răspunde direct premierului italian şi care înglobează serviciul de informaţii externe (AISE) şi pe cel de informaţii interne (AISI).

Elisabetta Belloni a ocupat pe parcursul carierei sale numeroase funcţii în cadrul ministerului italian al afacerilor externe. Aceasta e devenit cunoscută în perioada 2004-2008, când a ocupat poziţia de şefă a unităţii italiene care se ocupă cu situaţiile de criză, fiind prima femeie care a ocupat această poziţie.

Din aceasta postură, Belloni s-a ocupat de operaţiuni care implicau cetăţeni italieni luaţi ostatici, răniţi sau ucişi în străinătate, precum şi de atacuri şi dezastre naturale.

Născută la 1 septembrie 1958 la Roma, Elisabetta Belloni a absolvit Universitatea Luiss din Roma.

A intrat în diplomaţie în 1985. A lucrat în cadrul misiunii italiene de reprezentare pe lângă organizaţiile internaţionale din Viena şi apoi la ambasada italiană din Bratislava. A ocupat diferite funcţii în cadrul ministerului, iar în 2016 a fost numită secretar general, cel mai înalt post pentru un diplomat de carieră. 

În 2018, numele său a fost vehiculat în presa italiană ca posibil premier al unui eventual guvern de tehnocraţi, într-un moment în care partidele politice nu reuşeau să ajungă la un acord după alegeri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările