Motivul pentru care marea din jurul coastelor de vest ale Scoţiei a devenit turcoaz

Motivul pentru care marea din jurul coastelor de vest ale Scoţiei a devenit turcoaz

Marea a căpătat o nuanţă bleu-turcoaz în zona coastei de vest a Scoţiei Foto: Captură Twitter/@snoweider

Culoarea oceanului din zona Insulei Arran, în vestul Scoţie a căpătat o stranie nuanţă turcoaz în ultimele săptămâni, asemănătoare cu cea a apei din Marea Mediterană. Motivul acestei schimbări de culoare ar fi o concentraţie mai mare de alge microscopice care trăiesc în straturile superioare ale mării, relatează BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi eşantioane nu au fost încă analizate, experţii cred că este vorba de o algă specifică cocolitoforă care populează straturile superioare ale mării. Ele nu pot fi văzute cu ochiul liber, însă aceste organisme microscopice sunt înconjurate de mici „discuri” cunoscute drept cocolite, potrivit Digi 24.

În momentul în care aceste fragmente se separă de corpul algelor, ele încep să dea mării culoarea deschisă care poate fi văzută în aceste zile în Scoţia. Imaginile din satelit ilustrează fenomenul şi au fost publicate pe reţele sociale de cercetători şi de cei care studiază oceanul. 
 
 
Dr. Paul Tett, de la Asociaţia Scoţiană pentru Ştiinţe Marine, a studiat aceste alge timp de cinci decenii şi spune că ceea ce poate fi observat în zona apelor scoţiene este rar-întâlnit în zone de coastă. El spune că ultima oară când a putut fi observat un astfel de fenomen în apele scoţiene a fost în anii ’80. 
 
„Cocolitoforele sunt foarte comune în apele din Atlanticul de Nord şi în sudul Oceanului. Sunt, probabil, cel mai răspândit tip de fitoplancton din oceane”, spune Tett. 
 
El afirmă, totuşi, că e neclar de ce acest tip de alge populează acum zona de coastă a Scoţiei, dar că este probabil ca apă din zona Atlanticului de Nord să fi ajuns în zona coastei scoţiene.
 
„Vestea bună este că aceste mici alge sunt una dintre modalităţile naturii de a reduce dioxidul de carbon din atmosferă pentru că îl captează şi îl duc pe fundul oceanului”. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările