Merkel şi Putin vor un „statut special“ pentru Donbas

Merkel şi Putin vor un „statut special“ pentru Donbas

FOTO Arhivă

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au convenit luni, în cadrul unei conversaţii telefonice, în privinţa conferirii unui statut special pentru Donbas, o regiune separatisă prorusă din sud-estul Ucrainei afectată de un conflict armat, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Putin şi Merkel au căzut de acord asupra necesităţii ca Ucraina să acorde un statut special regiunii Donbas, a anunţat luni Kremlinul, potrivit Reuters.

Kremlinul nu a menţionat cum vede acest statut, dar a subliniat că un nou summit în formatul Normandia (Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina) este în pregătire pentru deblocarea procesului de pace pentru estul Ucrainei. O eventuală dată pentru ţinerea acestui summit nu a fost avansată.

Luna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu exclude ipoteza acordării unui statut special pentru Donbas şi desfăşurarea de alegeri în această regiune afectată de cinci ani încoace de o rebeliune rusofonă. Totuşi, Zelenski afirmă că alegerile trebuie să se desfăşoare în conformitate cu legislaţia ucraineană şi fără teamă de arme.

În acest context, ministrul ucrainean de Externe Vadim Pristaiko a declarat că Ucraina nu are vreo înţelegere cu Rusia în privinţa acordării unui „statut special“ pentru Donbas.

Totodată, şeful diplomaţiei ucrainene a dat de înţeles că este necesară o actualizare a regimului de autoguvernare din Donbas, care expiră la 31 decembrie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: