Marea Britanie: Camera Comunelor îşi alege un nou preşedinte care să-l înlocuiască pe John Bercow, cu o zi înainte de dizolvarea Parlamentului

Marea Britanie: Camera Comunelor îşi alege un nou preşedinte care să-l înlocuiască pe John Bercow, cu o zi înainte de
dizolvarea Parlamentului

John Bercow FOTO AFP

Camera Comunelor îşi alege, luni, un nou preşedinte, pentru a-l înlocui pe John Bercow, marcând probabil ultima decizie majoră a Parlamentului britanic, înainte de dizolvarea sa premergătoare alegerilor generale anticipate care vor avea loc peste cinci săptămâni, scrie Bloomberg.

Bercow, în vârstă de 56 de ani, care este perceput de mulţi ca unul dintre cei mai controversaţi preşedinţi recenţi ai Camerei Comunelor, s-a retras din rolul său pe 31 octombrie, termenul-limită anterior când Marea Britanie trebuia să iasă din UE.
 

Rol „pivotal”

 
Având un rol pivotal în Parlament, preşedintele Camerei Comunelor conturează dezbaterile, selectează amendamentele, decide ce moţiuni trebuie considerate de Cameră, le cere politicienilor să se oprească atunci când vorbesc şi în general supraveghează procedurile din camera inferioară, deseori gălăgioasă.
 
Amendamentele sunt unele dintre instrumentele-cheie pe care le-au folosit parlamentarii pentru a contura agenda zilnică şi progresul privind ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar. Aici este inclus şi Ben Act, care l-a forţat pe Boris Johnson să ceară o nouă amânare a divorţului de la UE.

Astfel, luna trecută, John Bercow a decis să nu-i permită premierului Boris Johnson să organizeze un al doilea vot pentru acordul privind Brexitul, jucând un rol-cheie în efortul eşuat al lui Johnson de a trece acordul până la termenul-limită.
 
Adjunctul lui John Bercow, Lindsey Hoyle, parlamentar laburist, este văzut ca favorit la câştigarea alegerilor pentru preşedinţia Camerei.
 
Hoyle, în vârstă de 62 de ani, a spus că una dintre primele decizii ale sale va fi organizarea unui summit cu toţii liderii de partide, pentru a găsi o cale de a scoate „ticăloşia” din politică.
 
Însă nu este exclus să aibă loc o supriză în timpul votului de luni pentru preşedinţia Camerei.
Dacă niciun candidat nu va obţine o majoritate, oricine are cele mai puţine voturi va fi eliminat şi parlamentarii vor continua să voteze până când un candidat va obţine o majoritate.
 
Harriet Harman şi Eleanor Laing, adjuncte ale lui Bercow, sunt văzute ca cele mai periculoase rivale pentru Hoyle.
 

Lansarea oficială a campaniei

 
Dizolvarea Parlamentului, pe 5 noiembrie, înaintea alegerilor anticipate care vor avea loc pe 12 decembrie, va marca startul oficial pentru campania electorală.
 
Parlamentarii au votat pe 29 octombrie, cu 438 de voturi la 20, pentru organizarea de alegeri generale pe 12 decembrie, aceasta fiind o încercare a lui Boris Johnson de a ieşi din blocajul politic privitor la termenii acordului negociat cu UE privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.
 
Sondajele actuale arată că Boris Johnson continuă să fie preferatul alegătorilor, în faţa laburiţtilor. Susţinerea pentru liderul laburist Jeremy Corbyn a crescut cu şase procente între 30 octombrie şi 1 noiembrie, potrivit unui sondaj YouGov. Partidul este la 27 la sută, cu 12 puncte procentuale în spatele conservatorilor. Liberal Democraţii ar obţine doar 16 la sută din voturi şi Partidul Brexitului a scăzut de la 13 procente la 7.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: