Lukaşenko spune că o scânteie în centrul Europei poate declanşa un „război mondial”. Lidera opoziţiei, către UE: 9 milioane de oameni pot deveni captivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Liderii UE s-au întrunit joi la Lisabona pentru a discuta sancţiuni economice asupra Belarusului după deturnarea unei curse de pasageri şi arestarea unui opozant politic aflat la bord. Belaruşii se tem că devin ostatici în propria ţară după restricţionarea călătoriilor aeriene. Miercuri, liderul autoritar belarus Alexandr Lukaşenko avertiza asupra faptului că un conflict aprins în „centrul Europei” ar „putea declanşa un alt război mondial”.

Ca răspuns la devierea unui avion de pasageri ce mergea pe ruta Atena -Vilnius (Lituania), liderii blocului comunitar au căzut de acord asupra interdicţiei de zbor în spaţiul aerian al ţărilor UE şi au recomandat companiilor aeriene operând în aceste ţări să evite să zboare prin Belarus.

„Este un regim imprevizibil de la care ne putem aştepta la orice, deci trebuie să fim pregătiţi pentru orice”, a observat premierul lituanian Ingrida Simonyte.

Lukaşeno a avertizat miercuri, reacţionând la perspectiva impunerii unor sancţiuni, că Belarus „se află în centrul Europei iar aprinderea unei scântei aici, ar putea declanşa un război mondial.

Vom răspunde ferm oricăror sancţiuni, atacuri sau provocări. Şi nu o facem pentru că am vrea să suscităm o luptă în centrul continentului. Nu ne dorim asta, ne-am săturat de ele, ci doar pentru că nu ne daţi de ales”.

„Vom înceta să mai oprim migranţii şi transporturile de drogurile - să vă ocupaţi voi de ele”, a ameninţat liderul belarus.

Premierul Roman Golovcenko a sugerat că Belarusul ar putea lua măsura restricţionării transporturilor de marfă prin Belarus.

„Măsurile noastre vor fi destul de dureroase pentru ţările care au adoptat o poziţie ostilă deschisă - de la interzicerea importurilor la restricţii asupra tranzitului. Totuşi, sperăm că aceta ce se grăbesc pe un drum fără întoarcere vor chibzui înainte să intre pe teritoriul alunecos al războiului economic care nu avea câştigători”.

Ministrul german de externe Heiko Maas, citat de Politico, a spus că „sancţiunile ţintite vor fi doar începutul unor represalii economice şi financiare”, în timp ce ministrul austriac de externe Alexander Schallenberg a sugerat că ar fi mai adecvată o atitudine de prudenţă a UE, astfel încât restricţiile să nu „împingă ţara în braţele Rusiei”.

 

„Devenim ostatici”

Pe de altă parte, cetăţenii belaruşi confruntaţi cu represiunea dusă de regimul belarus de la alegerile prezidenţiale de anul trecut, şi mai ales cei din forţele de opoziţie, se tem că nu vor avea cum să mai fugă din ţară după restricţiile aeriene impuse de UE Belarusului.

„Închiderea frontierelor o să facă din Belarus un loc unde să putrezim ca nişte conserve. Devenim nişte ostatici. Autorităţile şi-au înteţit reprimările în ultimele luni”, a dezvăluit producătoarea Tatsiana Hatsura-Yavorska, reţinută timp de 10 zile şi acuzată de „acţiuni ce tulbură ordinea publică” după ce a organizat o expoziţie.

Ea povesteşte că a stat două zile într-o celulă rece fără saltea şi era trezită noaptea la fiecare două ore.

„Cine ar mai rămâne într-o asemenea ţară? Autorităţile ne-au divizat între loialişti şi inamici şi ne tratează ca atare”.

Soţul ei ucrainean, Volodimir Iavorki, a fost exilat din Belarus împreună cu fiul lor de 9 ani şi nu mai are voie să pună piciorul în ţară vreme de 10 ani.

„S-au folosit de fiul meu sa mă şantajeze. M-au bătut în cursul interogatoriilor, m-au ameninţat cu închisoarea şi în final mi-au impus să părăsesc ţara. Nu mi-aş fi imaginat că ma voi găsi în iad chiar în mijlocul Europei. Belarusul se închide în faţa ochilor noştri şi milioane de belaruşi se trezesc captivi”.

„Boicotarea aeriană a afectat nu doar regimul ci a ricoşat contra oponenţilor care vor să părăsească ţara”, observă Artyom Shraybman, un analist politic independent de la Minsk.

Un călător belarus ce a ajuns cu o cursă la Tbilisi, Georgia, a dezvăluit că „oamenii încearcă să plece” din ţară şi că incidentul cu deturnarea avionului i-a stârnit temeri în legătură cu viitorul Belarusului în măsura în care „oamenii nu au garanţii pentru viitorul lor şi al copiilor lor”.

Lidera opoziţiei cere UE să lase graniţele deschise pentru belaruşi

Vineri, şeful diplomaţiei UE Josep Borrell a anunţat un plan de susţinere a unei Belraus democratice .

„Planul ce se ridică la 3 miliarde de euro reflectă angajamentul UE pentru susţinerea cetăţenilor belaruşi odată ce ţara intră în tranziţia spre democraţie”, a spus el.

Vineri, lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia s-a întâlnit la Haga cu premierul olandez Mark Rutte, potrivit Euronews.

Acesta a asigurat: „Vom face ce ne stă în putere să protejăm cetăţenii din Belarus de impactul acestor sancţiuni. Dar nu e întotdeauna uşor. Trebuie să facem totul pentru a atinge regimul lui Lukaşenko şi al oamenilor săi. Nu putem proceda altfel decât prin sancţiuni ţintite”.

„Pot să înţeleg decizia UE de a suspenda zborurile deasupra Belarus ca o chestiune de securitate pentru europeni. Dar cerem deschiderea graniţelor terestre pentru ca cetăţenii să fie liberi să călătorească pentru că nu putem permite regimului să transforme ţara într-o închisoare pentru nouă milioane de oameni”, a spus Tihanovskaia.

Lidera opoziţiei belaruse a cerut UE să crească sancţiunile şi presiunile asupra regimului prin excluderea din Interpol şi Organizaţia Internaţională a Organizaţiei Civile.

88 de persoane şi şapte entităţi au fost sancţionate cu interdicţie de călătorie şi îngheţarea activelor.

Peste 35.000 de oameni au fost arestaţi în Belarus de la izbucnirea protestelor pro-demiocraţie vara trecută.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite