Jose Barroso pledează pentru o „federaţie a statelor-naţiune“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful CE, Jose Manuel Barroso, a făcut o radiografie a situaţiei în care se află UE
Şeful CE, Jose Manuel Barroso, a făcut o radiografie a situaţiei în care se află UE

Comisia Europeană doreşte să rupă legătura nesănătoasă dintre state şi bănci.

UE este în continuare în criză: financiară şi economică, socială, dar şi una de încredere. La baza acestora se află datorii nesustenabile, lipsa de competitivitate.  Moneda euro trebuie apărată, dar arhitectura zonei euro nu a fost la înălţime. Dar va fi corectată. E dificil şi dureros. Cetăţenii se tem.

Aşa a început preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, discursul despre starea  Uniunii Europene. Multe paragrafe au fost despre încredere: încrederea că Grecia va face reforme, că ceilalţi membri o vor în zona euro, încredrea în politica şi politicienii din statele membre, în stabilitatea financiară, în măsurile pentru sudul Europei, unde şomajul fără precedent încurajează mesaje populiste şi naţionaliste.

„Avem o problemă de credibilitate şi una de încredere", a subliniat Barroso. Referindu-se la summiturile Consiliului European, şeful Executivului european a precizat că „nu e normal ca la sfârşitul acestor reuniuni să se declare victorie prin KO la adresa adversarului. „Iată de unde provine criza de încredere politică a Europei", a spus Barroso, după care a trecut la noua direcţie de care UE are nevoie.  Cu două precizări-cheie: modelul social nu a murit, dar pentru viitoarea direcţie a UE trebuie idei noi.

Viitoarea construcţie europeană

Şeful Executivului de la Bruxelles a schiţat şi ideile pentru viitoarea construcţie europeană. „O federaţie a statelor naţiune, acesta este orizontul nostru politic. Fac apel la o federaţie a statelor naţiune. Nu un SUPER-STAT, ci o federaţie care să poată să  funcţioneze printr-o mutualizare a suveranităţii", a mai spus preşedintele CE.

Această construcţie va cere însă un nou tratat. Despre supravegerea bancară, Barroso a anunţat că doreşte să rupă legătura nesănătoasă dintre state şi băncile lor. „Pe viitor, pierderile bancherilor nu mai trebuie să se transforme în datorii ale cetăţenilor, punând astfel la îndoială stabilitatea financiară a unor ţări întregi", a subliiat Barroso.

Comisia Europeană a prezentat, ieri, proiectul legislativ pentru implementarea unui sistem unic de supraveghere bancară în zona euro, care extinde semnificativ prerogativele Băncii Centrale Europene (BCE), în timp ce Autoritatea Bancară Europeană va garanta coerenţa reglementărilor la nivelul tuturor celor 27 de state membre UE, iar Parlamentul European, Consiliul European şi Eurogroup vor asigura exercitarea controlului democratic asupra activităţilor de supraveghere ale BCE. Sistemul unic de supraveghere bancară în zona euro propus de CE prevede că statele din afara blocului monetar se pot înscrie voluntar într-un mecanism de cooperare, iar coordonarea între BCE şi autorităţile din ţările din afara sistemului rămân în forma actuală.

Pe de altă parte, Curtea Constituţională a Germaniei a autorizat, ieri, adoptarea de către Berlin a mecanismelor de salvare a zonei euro, decizie care pune capăt unei incertitudini majore privind gestionarea crizei finan­ciare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite