Jean-Claude Juncker anunţă că UE nu va renegocia acordul privind Brexitul

Jean-Claude Juncker anunţă că UE nu va renegocia acordul privind Brexitul

Premierul britaniec Theresa May şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a avertizat Marea Britanie că nu va exista o renegociere a acordului privind Brexitul după ce premierul britanic Theresa May a amânat votul din parlament, scrie Politico.

Vorbind în Parlamentul European la Strasbourg, Juncker a afirmat că a avut o surpriză neplăcută când a aflat că Brexitul va fi discutat la un summit UE din această săptămână. El a apărat şi soluţia de rezervă din acord privind graniţa cu Irlanda de Nord, criticată dur de mulţi parlamentari britanici.

„Avem un oaspete-surpriză la Consiliul European, Brexitul. Sunt surprins pentru că am ajuns la un acord pe 25 noiembrie, împreună cu guvernul Marii Britanii”, a afirmat el. „Acordul la care am ajuns este cel mai bun acord posibil – este singurul acord posibil. Aşa că nu este loc de renegocieri”, a adăugat Juncker în aplauzele plenului. „Este loc, totuşi, pentru mai multe clarificări”, a precizat el.

În ceea ce priveşte soluţia de rezervă, care are ca scop prevenirea unei graniţe stricte în insula Irlandei în cazul în care nu se va ajunge la un acord mai vast între Marea Britanie şi Uniunea Europeană în viitoarea lor relaţie economică, Juncker a afirmat: „Este necesară pentru coerenţa acordului cu Marea Britanie. Este necesară pentru Irlanda. Irlanda nu va fi lăsată singură niciodată”.

După Juncker, liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, a acuzat guvernul britanic că încearcă să redeschidă negocierile. „Acum vedem că se încearcă din nou renegocierea. Cred că am pierdut destul timp discutând despre Brexit. Nu vom juca acest joc”, a declarat el. Weber a adăugat că dacă Marea Britanie vrea noi asigurări şi clarificări, atunci, în mod similar şi UE ar trebui să ceară clarificări privind ce îşi doreşte Regatul Unit din viitoarea relaţie economică.

„Dacă putem avea claritate în aceste subiecte, negocierile ar merge mai rapid. Dacă colegii britanici cer clarificări, putem lua în considerare să facem acelaşi lucru”, a afirmat Weber.

Premierul britanic Theresa May se va întâlni cu liderii europeni marţi pentru discuţii privind acordul Brexitului, scrie BBC.

May va avea discuţii cu prim-ministrul olandez Mark Rutte şi cancelarul german Angela Merkel după ce a amânat votul din parlamentul britanic privind acordul Brexitului.

Premierul britanic a declarat că are nevoie „de mai multe asigurări” privind graniţa din Irlanda de Nord pentru a obţine susţinerea parlamentarilor.

Amber Rudd, secretarul britanic pentru pensii şi piaţa muncii, a declarat că discuţiile cu Bruxelles se vor concentra pe soluţia de rezervă privind graniţa irlandeză, despre care May a declarat că a stârnit îngrijorare în rândul parlamentarilor britanici.

Liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, a obţinut o dezbatere de urgenţă de trei ore marţi ca urmare a deciziei lui May.

„Nu poate fi corect ca guvernul să modifice aranjamentele unilateral”, a declarat Corbyn care anterior a acuzat-o pe May că „pierde controlul evenimentelor” şi a apreciat că ea ar trebui să îşi dea demisia dacă nu va putea renegocia acordul.

Nu a fost stabilită o nouă dată pentru votul în parlament, dar May a sugerat că termenul limită ar putea fi 21 ianuarie.

Prim-ministrul le-a transmis parlamentarilor luni că mai mulţi lideri europeni i-au indicat că „sunt deschişi către noi discuţii pentru a găsi o modalitate de a oferi asigurări” privind soluţia de rezervă, care ar implica rămânerea Marii Britanii în uniunea vamală pe o perioadă nedeterminată pentru a evita o graniţă strictă în Irlanda de Nord.

Totuşi, premierul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat că nu este posibil ca propunerea privind soluţia de rezervă să fie renegociată fără să se deschidă „toate aspectele acordului”.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat luni că Brexitul va fi discutat la o întâlnire a consiliului de joi, inclusiv modalităţile de a ajuta guvernul britanic să ratifice procesul, însă acordul de retragere nu poate fi renegociat.

După ce premierul britanic Theresa May a anunţat o amânare a votului în Parlament pentru acordul privind Brexitul şi l-a trimis pe consilierul său Olly Robbins la sediul Comisiei Europene pentru noi discuţii, purtătorul de cuvânt al lui Jean Claude Juncker, a respins posibilitatea unor concesii.

„Poziţia noastră rămâne aceeaşi: nu vom renegocia acordul care se află pe masă acum şi care a fost aprobat de consiliul UE pe 25 noiembrie, aşa că este clar, după cum a spus chiar preşedintele, că acesta este acordul şi este singurul acord posibil”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: