Ipocrizia verde. Jeff Bezos, prinţul Charles şi alţi susţinători ai planurilor climatice au sosit la Conferinţa de la Glasgow în avioane private

Ipocrizia verde. Jeff Bezos, prinţul Charles şi alţi susţinători ai planurilor climatice au sosit la Conferinţa de la Glasgow în avioane private

Jeff Bezos a venit la Conferinţa de la Glasgow în avionul său GulfcStream FOTO captură via Daily Mail

Miliardarii şi cei care se proclamă activişti de mediu sau susţinători ai planurilor climatice din mediul de afaceri au sosit în avioane private la Conferinţa asupra Climei de la Glasgow, Scoţia, deşi aveau la dispoziţie curse comerciale. Traficul aerian a fost unul infernal, iar unii dintre oaspeţi au fost obligaţi să stea la coadă, relatează Daily Mail.

Ştiri pe aceeaşi temă

 Este vorba de fondatorul Amazon Jeff Bezos, dar şi de prinţul Charles şi CEO-ul Băncii din America.
 
În timp ce unii din invitaţii la summitul pentru climă căutau un loc de parcare pentru avionul lor privat, alţi oaspeţi au dormit prin gări după ce circulaţia trenurilor a fost afectată de furtuni.
 
Corespondenţii Daily Mail au văzut cel puţin 52 de avioane private aterizând duminică pe aeroportul din Glasgow, dar potrivit unor estimări numărul lor s-ar ridica la 400 - calculele conservatoare arată că acestea ar elibera împreună în atmosferă 13.000 de tone de dioxid de carbon.
 
Fondatorul Amazon a venit în Scoţia cu avionul său Gulf Stream de 48 milioane de lire, scrie Daily Mail.
 
La câteva ore după ce le-a spus delegaţilor de la COP26 că summitul „poate şi trebuie să marcheze începutul sfârşitului” catastrofei schimbărilor climatice, Boris Johnson a recunoscut că se va întoarce la Londra cu avionul, nu cu trenul.
 
Bezos - care ţine în mod regulat prelegeri lumii despre schimbările climatice - a aterizat la Glasgow venind din Turcia unde a sărbătorit aniversarea de 66 de ani a fondatorului Microsoft, Bill Gates, pe un superyacht de 2 milioane de lire sterline pe săptămână, într-un eveniment care a generat noi acuzaţii de ipocrizie privind preocuparea faţă de mediu.
 
Joe Biden a aterizat luni la Edinburgh, în timp ce Angela Merkel şi Emmanuel Macron au sosit pe aeroportul din Glasgow. Numai preşedintele Biden va genera aproximativ un milion de kilograme de carbon călătorind din SUA în Europa datorită flote de patru avioane, a elicopterului Marine One şi a convoiului de maşini.
    
Alte avioane private au ajuns în Scoţia din Stockholm, Roma, Londra şi Bruxelles -  toate fiind deservite de rute comerciale regulate. Majoritatea avioanelor au fost închiriate, ceea ce a făcut dificil să se stabilească cine se afla la bord.
 
A fost atât de mult trafic aerian încât unele avioane au lăsat VIP-urile pe aeroportul din Glasgow şi apoi au zburat la Prestwick din apropiere pentru că nu mai erau locuri de parcare. 
 
Boris Johnson a venit de la Roma cu Airbusul său A321, dar a rămas blocat în preajma aeroportului din Glasgow mai mult de 20 de minute din cauza numărului mare de avioane care soseau unul după altul.
 
El s-a aflat în spatele preşedintelui Coreei de Sud, care a venit şi el de la Roma, unde a avut loc conferinţa G20 în weekend.
 
De asemenea, a ieşit la iveală că CEO-ul Sky, unul dintre principalii sponsori ai COP26, a făcut luni de zile naveta într-un avion privat din SUA, unde locuia, în Marea Britanie.
 
Greg Archer, directorul grupului de campanie pentru Transport şi Mediu din Marea Britanie, a declarat: „Liderii de afaceri şi şefii de stat care vin la discuţiile climatice cu avioanele private ilustrează cât de puţin sunt în contact cu opinia publică pentru a aborda urgenţa climatică.
 
Aceste avioane produc la fel de multă încălzire a planetei în timpul unui zbor dus-întors de trei ore decât o face un britanic mediu într-un an”.
 
Întrebat de ce premierul Johnson nu ia trenul, purtătorul de cuvânt oficial al premierului a spus că se confruntă cu „constrângeri semnificative de timp”.
 
Purtătorul de cuvânt a spus că avionul utilizat de premierul în această săptămână produce jumătate din emisiile avionului său oficial obişnuit, parţial din cauza utilizării combustibilului „sustenabil”. 

„Alteţa Sa Regală a militat personal pentru tranziţia la carburant sustenabil pentru aviaţie şi a fost de acord să călătorească la Roma doar atunci când s-a convenit că va fi folosit combustibil durabil pentru avion”, a spus purtătorul de cuvânt la Prinţului de Wales precizând că va fi folosit combustibil verde „oricând este posibil... de acum înainte”.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările