Germania se îndreaptă spre un guvern condus de ecologişti: Conservatorii lui Merkel, depăşiţi de Verzi în sondaje

Germania se îndreaptă spre un guvern condus de ecologişti: Conservatorii lui Merkel, depăşiţi de Verzi în sondaje

Annalena Baerbock şi Robert Habeck, liderii Verzilor germani FOTO EPA-EFE

SummaryCândva greu de imaginat, un cancelar ecologist poate deveni o realitate în Germania. După succesul obţinut în scrutinul europarlamentar, Verzii au urcat în sondaje şi au depăşit în intenţiile de vot Uniunea Creştină-Democrată (CDU), partidul Angelei Merkel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Verzii, a şasea forţă politică din Bundestag, nu mai stârnesc temeri în rândul germanilor. Nu mai sunt consideraţi o ameninţare pentru economie, ci ca o şansă de tranziţie ecologică. În plus, sunt văzuţi de-acum drept „patrioţi“ care îşi apără ţara sa „distrugerile aduse spaţiului vieţii“. În acest context, au reuşit să obţină 20,5% la alegerile europarlamentare de la sfârşitul lui mai, clasându-se pe doi, în spatele CDU/CSU. Acum sunt daţi câştigători desondaje în cazul desfăşurării de alegeri anticipate până la sfârşitul anului, având trei puncte procentuale în plus în raport cu CDU/CSU - 27% faţă de 24% (sondaj Forsa pentru 3-7 iunie). Situaţia politică le este mai favorabilă ca oricând.

„Profităm de slăbiciunile altora“, recunoaşte Anton Hofreiter, şeful grupului parlamentar ecologist din Bundestag, citat de „Le Parisien“.

În timp ce social-democraţii sunt în declin, conservatorii din CDU/CSU au îndoieli asupra capacităţii noului lor lider, Annegret Kramp-Karrenbauer, de a conduce ţara.

„Ecologiştii au reuşit să construiască un partid în jurul unor idei şi nu în jurul unei persoane. Mişcarea este mai democrată, cu un personal tânăr care se reînnoieşte. Verzii degajă autenticitate“, comentează pentru „Le Parisien“ Markus Linden, politolog la Universitatea din Trier.

Un duo la conducerea ecologiştilor germani

Verzii sunt conduşi de un duo total necunoscut în politica germană acum un an. Este vorba de Annalena Baerbock şi Robert Habeck

În vârstă de 38 de ani, Annalena Baerbock este o fostă săritoare la trambulină. Are o diplomă în drept internaţional şi o carieră de jurnalistă până la intrarea în politică. Este căsătorită şi are două fete împreună cu soţul ei.

În vârstă de 49 de ani, Robert Habeck este filosof şi „rege al talk-show-urilor“. Are patru copii şi scrie cărţi împreună cu soţia sa. Spre deosebire de Baerbock, el a deţinut deja o funcţie guvernamentală, fiind ministru al Mediului timp de şase ani în landul Schleswig-Holstein. Această experienţă îi oferă un avantaj în a fi candidatul Verzilor pentru postul de cancelar în alegerile din 2021 sau în cazul unor alegeri anticipate, care ar putea avea loc până la sfârşitul anului curent. În cazul în care cancelarul ar fi ales prin sufragiu direct, el ar obţine, potrivit sondajelor, de două ori mai multe voturi decât conservatoarea Annegret Kramp-Karrenbauer, considerată moştenitoarea politică a Angelei Merkel.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: