G7 cere eliberarea „imediată” a lui Roman Protasevici şi a celorlalţi deţinuţi politici din Belarus

G7 cere
eliberarea „imediată” a lui Roman Protasevici şi a celorlalţi deţinuţi
politici din Belarus

Roman Protasevici, jurnalistul arestat în urma deturnării unui avion Ryanair la Minsk FOTO Michael Fludra

Miniştrii de Externe din statele membre G7 au condamnat joi, „cu cea mai mare fermitate”, arestarea jurnalistului Roman Protasevici şi a partenerei sale Sofia Sapega şi au cerut „eliberarea imediată şi necondiţionată” a acestora, precum şi a celorlalţi jurnalişti şi deţinuţi politici din Belarus, relatează AFP, potrivit news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şefii diplomaţiilor statelor membre G7 - Canada, Franţa, Germania, Italia Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite - şi al Uniunii Europene (UE) denunţă, într-un comunicat, „punerea în pericol a securităţii pasagerilor şi echipajului” avionului Boeing al Ryanair deturnat către Minsk, apreciind că acest act reprezintă o „atingere gravă a reglementărilor aviaţiei civile”.

Ei denunţă de asemenea un „atac grav împotriva libertăţii presei”.

„Ne intensificăm eforturile, prin impunerea unor noi sancţiuni, pentru ca autorităţile belaruse să răspundă pentru faptele lor”, anunţă ei.

Miniştrii cer Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile (OACI), care se reuneşte joi, să „răspundă de urgenţă acestei provocări la adresa reglementărilor şi normelor sale”.

„Vom folosi toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie pentru ca regimul” preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko „să dea socoteală”, ameninţă, într-un mesaj postat pe pe Twitter, ministrul britanic de Externe Dominic Raab, în contextul în care Regatul Unit, care prezidează G7 în acest an, se pregăteşte să găzduiască summitul şefilor de stat şi de guverne începând de la 11 iunie, la Cornwall, în sud-vestul Angliei.

Aleksandr Lukaşenko a provocat indignarea Occidentului după ce a trimis duminică un avion de vânătoare de tip MIG-29 să intercepteze avionul Ryanair care asigura o legătură între două state membre UE, de la Atena la Vilnius, şi la bordul căruia se aflau jurnalistul disident belarus Roman Protasevici şi partenera sa Sofia Sapega, care au fost arestaţi pe aeroportul din Minsk.

Sfidând logica, Lukaşenko susţine că a acţionat „legal”, iar arestarea lui Protasevici a fost o întâmplare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările