Dubla pedeapsă a pandemiei: peste un milion de cazuri de cancer n-au fost diagnosticate la timp în Europa din cauza COVID-19

Dubla pedeapsă a pandemiei: peste un milion de cazuri de cancer n-au fost diagnosticate la timp în Europa din cauza COVID-19

Peste un milion de cazuri de cancer n-au fost diagnosticate la timp din cauza COVID-19, arată un nou studiu / FOTO Arhivă

Aproape un milion de cazuri de persoane care suferă de cancer sunt ratate de sistemele de sănătate europene din cauza COVID-19, arată un nou studiu citat de Euronews.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform European Cancer Organization (ECO), diagnosticarea cazurilor de cancer este grav afectată de pandemie şi de restricţiile adoptate de statele europene.
 
„Avem nevoie disperată de măsuri urgente luate la cel mai înalt nivel european pentru a contracara efectele asupra identificării cazurilor de cancer, pentru a restabili încredere în serviciile oncologice şi pentru a adresa penuria de cadre medicale din domeniu”, a spus Matti Aapro, preşedintele ECO.
 
Conform studiului citat de Euronews, până la 50% din persoanele care au potenţiale simptome de cancer nu au fost diagnosticate la timp, iar 1 din 5 pacienţi care suferă de cancer în Europa nu primesc tratament chirurgical ori chimioterapia necesară.
 
„Vedem şi o scădere semnificativă a testelor de depistare timpurie a cancerului. Numărul de teste care nu au fost făcute în timpul pandemiei (n.red. - faţă de perioada de dinainte) poate ajunge şi la 100 de milioane”, a spus Mark Lawlor, cercetător în domeniul oncologiei la o universitate din Belfast. „Asta înseamnă că etapa diagnosticării a fost întârziată, iar dacă vorbim de un diagnostic de cancer pus într-un stadiu întârziat, atunci e mult mai greu să fie tratat şi există un risc  mult mai mare de deces”, a explicat acesta
 
Pandemia a lovit şi desfăşurarea testelor clinice şi, în general, cercetarea în domeniul cancerului.
 
„Pacienţii bolnavi de cancer au avut o pedeapsă dublă în timpul acestei pandemii. În primul rând, din cauza bolii şi a tratamentului, sunt deosebit de fragili. În plus, în perioada izolării, le-a fost imposibil să facă toate vizitele necesare la spital care să le permită fie diagnosticarea, fie tratamentul”, a spus europarlamentarul Véronique Trillet-Lenoir. „Trebuie să evaluăm în continuare impactul COVID-ului asupra acestor boli şi trebuie să continuăm să prioritizăm vaccinare pacienţilor care suferă de cancer, fiind deosebit de vulnerabiili”, a adăugat aceasta.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările