Comisia Europeană dă în judecată Polonia pentru încălcarea independenţei autorităţii de reglementare a telecomunicaţiilor

Comisia Europeană dă în judecată Polonia
pentru încălcarea independenţei autorităţii de reglementare a
telecomunicaţiilor

FOTO Arhivă

Comisia Europeană a decis joi să dea Polonia în judecată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cu privire la încălcarea legislaţiei europene care garantează independenţa autorităţii naţionale poloneze de reglementare a telecomunicaţiilor, anunţă CE într-un comunicat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Varşovia a modificat în mai 2020, printr-o procedură de urgenţă, prevederi ale legii poloneze a telecomunicaţiilor cu privire la numirea şi revocarea din funcţie a directorilor Autorităţii Naţionale poloneze de Reglementare (NRA) şi Oficiului Comunicaţiilor Electronice (UKE).

Prin aceeaşi modificare a legislaţiei, Guvernul polonez l-a dat afară pe directorul NRA, în mai 2020, în pofida faptului că mandatul acestuia se încheia în septembrie 2021.

Potrivit legislaţiei europene, condiţiile care pot conduce la o concediere a directorului NRA înainte de încheierea mandatului este necesar să fie în vigoare la începutul mandatului.

Aceasta este o garanţie imporantă a independenţei autorităţilor naţionale de reglementare împotriva exercitării unor presiuni politice.

Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare este un principiu-cheie în domeniul telecomunicaţiilor în Uniunea Europeană (UE).

Ea are menirea să garanteze faptul că autoritatea poate lua decizii obiective şi acţiona independent, atât faţă de companiile reglementate, cât şi faţă de presiuni politice.

Acest principiu este implementat prin directiva-cadru şi prin Codul Comunicaţiilor Electronice.

Comisia dă în judecată Polonia la CJUE în urma unui schimb de puncte de vedere cu autorităţile poloneze.

Ea a trimis o scrisoare de avertisment, în iulie 2020, iar în urma răspunsului autorităţilor poloneze a trimis o „opinie motivată”, în februarie 2021, căreia Varşovia i-a răpuns.

Această corespondenţă nu a soluţionat însă problema.

Bruxellesul apreciază că explicaţiile pe care i le-a prezentat Varşovia sunt „nesatisfăcătoare şi incompatibile cu prevederile Codului European al Comunicaţiilor Electronice, pe care modificările legislative din mai 2020 trebuiau să le implementeze”, precizează Comisia în comunicat.

Ca atare, Comisia a decis să dea Polonia în judecată la CJUE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările