Cetăţenii din patru state membre NATO ar prefera să fie apăraţi de Rusia

Cetăţenii din patru state membre NATO ar prefera să fie apăraţi de Rusia

Sursă foto: nato.int

Cetăţenii a patru ţări membre NATO ar prefera ca în cazul unui atac să fie apăraţi de către Rusia, potrivit unui sondaj Gallup ale cărui rezultate au fost publicate vineri de Bloomberg.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru cei din Grecia, Bulgaria, Slovenia şi Turcia prima opţiune a fost Rusia, arată sondajul realizat în perioada octombrie-decembrie 2016 pe eşantioane de câte 1.000 de persoane din 66 de ţări.
 
Totodată, ancheta sociologică a relevat că bulgarii şi grecii îi consideră pe turci drept principala ameninţare.
 
Potrivit analistului James Davis, profesor la Universitatea elveţiană St. Gallen, se remarcă o diviziune între ţările cu populaţie majoritar ortodoxă şi cele occidentale, cu unele excepţii: slovenii, deşi cei mai mulţi sunt catolici, înclină către Rusia, în timp ce românii, deşi ortodocşi, îi preferă pe americani.
 
Pe plan mondial, cetăţenii din cele mai multe ţări şi-ar dori sprijin militar din partea Statelor Unite. Ruşii şi chinezii s-au desemnat unii pe ceilalţi ca aliaţi preferaţi.
 
„Nu este surprinzător că ruşii şi chinezii se aleg unii pe ceilalţi, dar este o noutate“, a afirmat Kancho Stoychev, vicepreşedinte al WIN/Gallup International. 
 
Acest fapt „ne arată ceva foarte important – că politica SUA din ultimii 20 de ani a adus Rusia în braţele Chinei, ceea ce este destul de ciudat pentru că Rusia este parte a Europei“, a adăugat acesta. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările