Cehia vrea să ofere despăgubiri femeilor rrome sterilizate forţat în perioada comunistă. Proiectul de lege urmează să ajungă în Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cehia FOTO EPA-EFE
Cehia FOTO EPA-EFE

Deputaţii cehi au votat un proiect de lege prin care vor fi acordate plăţi unice în valoare de 12.000 de euro femeilor rrome supuse sterilizării forţate în perioada comunistă în special, dar şi ulterior după separarea Cehiei şi Slovaciei, potrivit G4 Media, care citează Deutsche Welle.

Majoritatea operaţiilor de sterlizare forţată a femeilor rrome din Cehia au avut loc în anii 1970 şi 1980.

Proiectul de lege a fost votat de Camera Deputaţilor, în primă lectură, pe 10 martie 2021, de majoritatea celor prezenţi, dar el va trebui aprobat şi de Senat. Cea care l-a propus Helena Válková, membră a partidului de guvernământ „Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi” (ANO), fostă ministră a justiţiei şi actuala comisară pentru Drepturile Omului a guvernului ceh, spune că are speranţe că proiectul va fi aprobat de Parlament înainte de alegerile legislative din octombrie.

„După ce am preluat funcţia de comisar pentru Drepturile Omului, am întocmit o listă cu probleme care trebuie rezolvate urgent. Iar această chestiune s-a numărat printre ele”, a declarat Válková pentru DW. 

Proiectul de lege prevede ca femeile care au fost sterilizate împotriva voinţei lor să aducă mai întâi dovezi în acest sens care să fie examinate de o comisie extraordinară a Ministerului Sănătăţii.

Această procedură a fost necesară pentru ca proiectul de lege să poată fi votat de majoritate. În plus, a fost important să precizez că nu vor avea drept la despăgubiri câteva mii de persoane, ci numai aproximativ 400. Deci despăgubirea nu va costa câteva miliarde de coroane, cum s-a afirmat câteodată în spaţiul public”, a explicat Válková pentru DW.

Nu există o o statistică clară privind numărul femeilor de etnie romă supuse sterilizării forţate. În 2006, avocatul poporului din Cehia a declarat în cadrul unei conferinţe a OSCE că a cercetat mai bine de 50 de cazuri de sterilizare forţată, şi a constatat încălcări ale drepturilor omului. „Mame care aveau mai mult de doi copii au relatat că unii medici au încercat să le convingă să facă întrerupere de sarcină cu argumentul că au, oricum, mulţi copii”, a declarat Šabatová.

Dovezi cu privire la la sterilizări forţate ale  femeilor de etnie romă au apărut în ultimele decenii ca fiind realizate „în Cehia, Ungaria, Slovacia, Suedia, Norvegia, Germania şi Uzbekistan”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite