Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy
Cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy

Declaraţiile contradictorii care vin dinspre Berlin şi Paris nu i-au căzut bine monedei euro, ci au dat apă la moară speculatorilor financiari.

Germania şi Franţa ar discuta despre o reformă radicală în Uniunea Europeană, pentru a obţine o Zonă euro mai bine integrată şi posibil mai mică, suna o ştire Reuters preluată de toată presa internaţională, şi care cita un înalt oficial de la Bruxelles .

Temerile s-au intensificat după ce cancelarul german Angela Merkel a spus săptămâna aceasta că este timpul pentru un progres semnificativ către o „nouă Europă", iar preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat că va apărea o Europă cu două viteze.

În plus, Merkel a reiterat la Berlin apelul pentru modificarea Tratatului UE, afirmând că situaţia este atât de dificilă încât este nevoie de progrese urgente în acest sens.

Surse oficiale europene au declarat pentru Reuters că modificarea Tratatului va fi discutată oficial la un summit convocat la Bruxelles pe 9 decembrie, iar „conferinţa interguvernamentală", procesul prin care pot fi făcute schimbări, ar putea fi organizată anul viitor.

Un proiect de care prevede posibilitatea de a părăsi zona euro fără a ieşi din UE, face obiectul unor vii dezbateri în cadrul partidului cancelarului Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU), scrie cotidianul „Handelsblatt". Proiectul de rezoluţie care urmează a fi discutat săptămâna viitoare în congresul CDU prevede, potrivit ziarului, ca un stat membru al uniunii monetare, care nu este dispus la un angajament durabil sau nu are capacitatea de a respecta regulile commune, să poată părăsi zona euro fără a fi nevoit să iasă din Uniunea Europeană.

Berlinul dezminte că lucrează la „restrângerea zonei euro"

Ideea unei zone euro restrânse la ţările „de bază" se va confrunta probabil cu opoziţia puternică a Olandei şi, probabil, a Austriei, chiar dacă ambele state ar face parte din noul club exclusivist. Marea Britanie, singura mare economie din UE care a rămas în afara zonei euro, se opune de asemenea oricărei mişcări în direcţia unei Europe în două viteze, sau mai degrabă instituţionalizării unui proces care se derulează deja.

Cum pe pieţele financiare aceste „mişcări" nu au trecut neobservate, guvernul german a fost nevoit să dea asigurări joi că nu negociază cu Parisul o sciziune a zonei euro, în care - potrivit diverselor informaţii de presă - ar fi urmat să rămână un nucleu dur format din Franţa, Germania şi ţările din Benelux.

„Acest lucru este complet fals", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Finanţe. „Guvernul german nu doreşte o zonă euro restrânsă. Politicile sale se concentrează pe stabilizarea în ansamblu a monedei unice europene, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin.

Risc de Big Bang

Până şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a evocat pericolele divizării Zonei euro. În final „toate ţările Uniunii Europene ar trebui aibă euro ca monedă", a spus Barroso, potrivit căruia moneda unică este „inima UE". „O Uniune divizată nu va funcţiona", a precizat şeful Executivului European.

„Riscul unei diviziuni profunde în Europa, nu a fost niciodată atât de prezent" a declarat un diplomat care a asistat adeseori la fel de fel de jocuri între şefii de stat şi de guvern de la Bruxelles.„Un big bang nu este exclus", spune acesta citat de Reuters.

Citeşte şi

Ce pierderi ar provoca o eventuală destrămare a zonei euro

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite