„Botez” terifiant în armata franceză: un pilot a fost legat la ochi şi lăsat în mijlocul unor tiruri de obuze. Cazul a ajuns în justiţie
0Avocaţii unui pilot militar au depus o plângere „contra X” la Parchetul din Marsilia într-un caz de „botez în armată” calificat drept „înfiorător” de presa franceză.
Cazul a fost dezvăluit de „La Provence”. În dimineaţa zilei de 27 martie 2019, un tânăr „doldora de diplome” a debarcat pe Insula Corsica şi s-a prezentat la Baza aeriană 126 Solenzara, unde fusese înrolat ca pilot. Odată sosit, s-a trezit luat peste picior de către soldaţi mai vechi din bază şi superiorii lor, apoi obligat să imite ceasul, indicând cu o mână orele şi cu cealaltă mână minutele. Însă calvarul era abia la început.
Ulterior, tânărul a fost legat la ochi, urcat într-un autovehicul şi dus în mijlocul unui poligon. Acolo a fost legat cu bandă adezivă de un stâlp şi lăsat în mijlocul unui antrenament cu tiruri de obuze şi avioane Mirage zburând în jurul său. Tirurile erau lansate către o ţintă fixată la aproximativ 500 de metri de el. Toată scena a fost filmată de comanditarii ritualului.
După acest episod traumatizant, pilotul a solicitat în repetate rânduri să fie mutat într-o altă bază, dar fără succes. S-a hotărât să depună plângere după respingerea ultimei solicitări în acest sens.
Avocaţii afirmă că pilotul a fost victima unor „violenţe deliberate în formă gravă” care i-au „pus viaţa în pericol”.
Într-o declaraţie făcută publică luni, procurorul Republicii pentru Marsilia, Dominique Laurens, a anunţat deschiderea unei judiciare sub conducerea jandarmeriei pentru transportul aerian.
Baza aeriană 126 Solenzara a reacţionat prin intermediul purtătorului de cuvânt al Forţelor Aeriene Franceze. „Informat recent despre un eveniment datând din martie 2019, şeful Statului Major al Armatei Aeriene şi Spaţiale (CEMAAE) a ordonat efectuarea unei anchete pentru a face lumină asupra faptelor raportate. Această anchetă a dus la iniţierea unui proces disciplinar împotriva responsabililor identificaţi. S-au pronunţat sancţiuni ferme. CEMAAE doreşte să reamintească faptul că Armata Aeriană şi Spaţială condamnă orice activitate de natură să afecteze integritatea fizică şi psihologică a personalului său şi imaginea instituţiei. CEMAAE va colabora într-o manieră total transparentă cu justiţia. Prin urmase, este la dispoziţia sa”, a declarat purtătorul de cuvânt.