VIDEO Beijingul, acuzat că minte în legătură cu morţii de coronavirus. Bilanţul estimat pentru Wuhan este cu mult mai mare decât cel oficial. Furie după izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urne funerare pregătite pentru decedaţi din Wuhan FOTO Twitter/ Caixin Global
Urne funerare pregătite pentru decedaţi din Wuhan FOTO Twitter/ Caixin Global

Regimul comunist de la Beijing a minţit în legătură cu numărul morţilor de covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2? Unii jurnalişti şi experţi locali sunt foarte convinşi că „da”, calculând la circa 42.000 bilanţul deceselor din cauza noului tip de coronavirus doar la Wuhan, locul izbucnirii actualei crizei de sănătate.

Pe măsura ridicării măsurilor de carantină la Wuhan, tot mai multe voci vorbesc despre netransparenţa de care a dat dovadă conducerea de la Beijing în legătură cu situaţia reală din acest oraş de unde noul coronavirus a plecat în lume în decembrie.

Oficial, China a declarat până acum 81.470 de cazuri de contaminare, dintre care 3.304 fatale, mai puţin decât Statele Unite, Italia şi Spania.

Totuşi, unii jurnalişti şi experţi, precum şi mulţi locuitori din Wuhan se îndoiesc de acest bilanţ.

Reţelele de socializare au fost inundate cu fotografii cu urne funerare şi oameni aşteptând la coadă să intre în posesia lor.

Potrivit portalului Caixin, cele şapte case funerare din Wuhan s-au pregătit să distribuie câte 3.500 de urne pe zi pentru perioada 23 martie - 4 aprilie. Astfel, aproape 42.000 de urne funerare vor fi livrate în toată această perioadă care precede sărbătoarea Qing Ming, când chinezii îngrijesc mormintele strămoşilor lor.

Aceasta nu este prima acuzaţie de netransparenţă adusă Chinei. Conducerea de la Beijing este acuzată că a pus pumnul în gură medicilor din Wuhan care au dat alerta despre coronavirus şi au negat timp de aproape o lună că se confrunta cu o criză de sănătate. Dacă presa chineză ar fi fost liberă, noul coronavirus nu s-ar fi răspândit în întreaga lume, a subliniat organizaţia Reporteri fără frontiere într-un raport despre felul în care Beijingul a tratat criza de sănătate.

La Wuhan, reşedinţa provinciei Hubei, situaţia este tensionată. După două luni de carantină, locuitorii pot ieşi din casă. Totuşi, deplasările în afara oraşului sunt interzise până la 8 aprilie. Ciocniri au izbucnit între localnici şi forţele de ordine din cauza acestei restricţii. Sâmbătă, peste o mie de locuitori din Hubei au atacat poliţia pentru a-şi face cale liberă spre provincia vecină Jaingxi, potrivit Radio Free Asia.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite