Sute de cadavre ies la iveală, pe Everest, din cauza încălzirii globale

Sute de cadavre ies la iveală, pe Everest, din cauza încălzirii globale

Accentuarea schimbărilor climatice nu dă de furcă doar specialiştilor în probleme de mediu, ci şi celor pasionaţi de alpinism. Sute de cadavre au ieşit la iveală, pe Everest, în urma topirii gheţarilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Operatorii de expediţii sunt îngrijoraţi de numărul de cadavre ale alpiniştilor care devin vizibile pe Muntele Everest pe măsură ce gheţarii se topesc.
 
„Aproape 300 de alpinişti au murit în timp ce încercau să urce spre vârful muntelui Everest, o treime dintre trupuri fiind scoase la iveală de topirea accelerată a zăpezii”, scrie BBC.
 
Corpurile vor fi înlăturate pe partea chineză a muntelui, spre nord, începând cu sezonul de alpinism de primăvară.
 
"Din cauza încălzirii globale, foaia de gheaţă şi gheţarii se topesc rapid, iar cadavrele care au rămas îngropate în toţi aceşti ani sunt acum expuse", a declarat Ang Tshering Sherpa, fostul preşedinte al Asociaţiei de alpinism din Nepal.
 
"În ultimii ani am adus cadavre ale unor muncitori, dar sunt încă trupuri neînsufleţite rămase îngropate în zăpadă, care pot apărea acum la suprafaţă ".
 
Şi un ofiţer guvernamental care a lucrat ca ofiţer de legătură în Everest a adăugat: "În ultimii ani, eu am recuperat în jur de 10 cadavre din diferite locaţii din Everest şi, evident, din ce în ce mai multe dintre ele au apărut acum".
 
Membri ai Asociaţiei Operatorilor de Expediţii din Nepal (EOAN) au declarat că în timpul sezonului de alpinism au distrus toate funiile din taberele superioare ale munţilor Everest şi Lhotse, dar problema cadavrelor nu poate fi rezolvată atât de uşor.
 
Gheţarii se subţiază
 
Mai multe studii arată că gheţarii din regiunea Everest, ca şi în majoritatea părţilor din Himalaya, se topesc rapid şi se subţiază.
 
Un studiu realizat în 2015 a arătat că iazurile de pe Gheţarul Khumbu - pe care alpiniştii trebuie să le traverseze - s-au extins şi s-au unit datorită topirii accelerate.
 
Trupe armate din Nepal au drenat lacul Imja lângă Muntele Everest în 2016, după ce apa rezultată din topirea rapidă glaciară a atins niveluri periculoase.
 
O altă echipă de cercetători, inclusiv membri ai universităţilor din Leeds şi Aberystwyth din Marea Britanie, au descoperit anul trecut că gheţa de pe Khumbu „este mai caldă decât se aşteptau”.
 
Gheaţa a înregistrat o temperatură minimă de numai -3,3 grade C, chiar şi cea mai scăzută gheaţă fiind o încălzire completă de 2 grade C decât temperatura medie anuală a aerului.
 
Nu toate cadavrele ies însă la suprafaţă din cauza topirii rapide. Unii dintre ei sunt expuşi şi datorită mişcării gheţarului Khumbu, spun alpiniştii.
 
"Din cauza mişcării Gheţarului Khumbu, ajungem din când în când să vedem cadavre", a declarat Tshering Pandey Bhote, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Ghizilor de Munte din Nepal.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările