Membrii Partidului Comunist Chinez, îndemnaţi să dea curs politicii celor trei copii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Membrii Partidului Comunist Chinez (PCC) au primit mesajul că sunt „obligaţi” să facă neapărat câte trei copii pentru „binele” ţării.

Regimul comunist de la Beijing caută să crească natalitatea, dar nu se bucură de sprijin în rândul populaţiei. Deşi au voie să facă trei copii, chinezii nu se încumetă să dea curs politicii natalităţii.

„Mi-ar plăcea să văd mai mulţi copii”, spune pentru France TV Info directoarea unei maternităţi din Shanghai, unde rata natalităţii este la cel mai scăzut nivel în ultimii 34 de ani.

În timp ce chinezii de rând se plâng de presiunile de la muncă şi de costurile ridicate ale întreţinerii unui copil, o publicaţie afiliată regimului le-a transmis celor 95 de milioane de membri ai partidului că au datoria să reducă riscul îmbătrânirii populaţiei.

Membrii PCC „ar trebui să îşi asume responsabilitatea şi obligaţia creşterii populaţiei ţării şi să acţioneze în conformitate cu politica celor trei copii”, se arată într-un editorial publicat de China Reports Network.

„Nu există scuze”, continuă autorul.

Articolul, publicat luna trecută, a devenit viral abia săptămâna aceasta, cu milioane de reacţii pe reţelele de socializare, notează The Guardian. Între timp, China Reports Network l-a şters de pe site-ul său.

China permite, din vară, cuplurilor căsătorite să aibă, legal, până la trei copii, după ce au apărut îngrijorări că numărul populaţiei active din cea mai populată ţară din lume scade prea repede, ceea ce ameninţă obiectivul de creştere a prosperităţii şi de influenţă la nivel global.

PCC a impus limite de naşteri începând cu 1980 pentru a reduce creşterea populaţiei. Pe atunci, PCC susţinea că politica „un singur copil” este singurul răspuns în prevenirea unei natalităţi scăpate de sub control.

Restricţiile în planificarea familială au fost relaxate prima dată în 2015, când chinezii au primit permisiunea de a avea până la doi copii. Dar acea schimbare a influenţat puţin declinul natalităţii.

Statisticile arată că anul trecut au avut loc 12 milioane de naşteri, faţă de 14,65 de milioane, în 2019, o scădere la cel mai mic nivel pentru China în ultimele şase decenii.

În acelaşi timp, numărul chinezilor cu vârste de peste 60 de ani a ajuns la 264 de milioane (18,7% din total) în 2020, cu 6% mai mult decât în 2010. Populaţia activă a Chinei a scăzut, în acelaşi timp, la 63,3% din total, de la 70,1% în urmă cu un deceniu. Toate aceste cifre au provocat temeri că ţara va îmbătrâni înainte de a deveni bogată. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite