Marina militară a SUA a trimis o navă de război în apropierea unei insule disputate din Marea Chinei de Sud

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugător al marinei militare americane/ Foto: EPA
Distrugător al marinei militare americane/ Foto: EPA

O navă de război a marinei americane a navigat în apropierea unei insule din Marea Chinei de Sud disputate atât de China, cât şi de Taiwan şi de Vietnam, într-o operaţiune al cărei scop a fost acela de a contesta pretenţiile tuturor celor trei state, a susţinut un oficial al Departamentului de Apărare, a anunţat Reuters.

U.S.S. Stethem, un distrugător purtător de rachete de croazieră, a navigat la mai puţin de 12 mile nautice de Insula Triton, parte a Insulelor Paracel aflate în Marea Chinei de Sud, a detaliat oficialul american.

Aceasta a fost doar a doua misiune pentru „libertatea de navigaţie” desfăşurată de administraţia Trump, după ce în luna mai o altă navă americană a navigat în apropierea insulelor artificiale construite de China în aceeaşi mare.

Cele 12 mile nautice reprezintă graniţa teritorială recunoscută internaţional. Navigând la mai puţin de 12 mile a avut rolul de a arăta că Statele Unite nu recunosc nicio revendicare teritorială în acest caz.

„Spre deosebire de Insulele Spratlys, unde China a creat noi teritorii artificiale în ultimii ani, aceasta a controlat efectiv Insulele Paracels încă din 1974”, a declarat Mira Rapp-Hooper. o expertă în conflictul din Marea Chinei de Sud în cadrul Centrului pentru Noua Securitate Americană. „China revendică zone mult mai întinse din jurul acestor insule, iar misiunea marinei americane pare a fi contestat acest lucru”.

Dacă preşedintele Trump şi liderul Chinez, Xi Jinping, au avut o primă întâlnire extrem de amicabilă, recent administraţia Trump a amplificat presiunea asupra Beijing-ului pentru a forţa Coreea de Nord să renunţe la programul său nuclear şi de rachete cu rază lungă de acţiune.

„China îndeamnă cu putere Statele Unite să oprească imediat aceste operaţiuni provocatoare ce violează suveranitatea Chinei şi ameninţă securitatea Chinei”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului de externe chinez.

Zilele trecute, administraţia de la Casa Albă a impus un nou set de sancţiuni asupra a doi cetăţeni chinezi, plus o companie de transport maritim - suspectate că ar fi ajutat statul coreean în dezvoltarea acestor tehnologii.

În plus, administraţia Trump a aprobat vânzarea unui pachet de echipamente militare Qatar-ului în valoare de 1,4 miliarde de dolari.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite