Doi foşti responsabili uiguri de rang înalt din China au fost condamnaţi la moarte pentru „separatism”

Doi foşti responsabili uiguri de rang înalt din China au fost condamnaţi la moarte pentru „separatism”

FOTO Shutterstock

Doi foşti responsabili uiguri de rang înalt au fost condamnaţi la moarte pentru „separatism” în regiunea autonomă Xinjiang din nord-vestul Chinei, au anunţat autorităţile locale.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei doi responsabili conduceau administraţiile în domeniul justiţiei, respectiv al educaţiei în Xinjiang, regiune marcată de tensiuni între majoritatea musulmană (formată în special din uiguri) şi minoritatea han (de origine chineză).

Mai multe ţări, printre care SUA, vorbesc despre un „genocid” la care ar fi supuşi uigurii. Punerea în executare a sentinţelor a fost suspendată pentru o perioadă de 2 ani, în practică această pedeapsă fiind înlocuită cu detenţia pe viaţă.

Organizaţii de apărare a drepturilor omului acuză Beijungul că din 2017 a internat mai mult de un milion de uigui în centre de reeducare politică, conform Agerpres.

China neagă aceste lucruri şi spune că e vorba despre „centre de formare profesională” menite să-i facă pe ungui să se îndepărteze de islamism şi separatism.

În acest context, fostul ministru al justiţiei din Xinjiang, Shirzat Bawudun, a fost găsit vinovat de conspiraţie cu Mişcarea islamică din Turkestanul de Est (MITO) după ce s-a întâlnit cu un membru al acesteia în 2003, pe când lucra în poliţie, conform agenţiei Xinhua. Acesta a mai fost găsit vinovat de „activităţi religioase ilegale cu ocazia căsătoriei ficei sale”.

MITO se află pe lista organizaţiilor teroriste a ONU, dar a fost retrasă de pe cea a Statelor Unite în noiembrie trecut, Washingtonul afirmând că are îndoieli că această mişcare continuă să existe.

Celălalt condamnat, fostul ministru regional al educaţiei, Sattar Sawut, a fost găsit vinovat că a inclus în manualele şcolare în limba uigură apologii ale separatismului, terorismului şi extremismului religios. Aceste manuale au fost folosite timp de 13 ani.

China nu publică numărul de condamnări la moarte dictate într-un an şi nici pe cel al execuţiilor, dar Amnesty International afirmă că această ţară este pe primul loc în lume la acest capitol, cu mii de condamnări şi execuţii în fiecare an.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările