Deranj la Beijing: Statele Unite vând drone ucigaşe Taiwanului

Deranj la Beijing: Statele Unite vând drone ucigaşe Taiwanului

MQ-9 Reaper FOTO Getty Images

Administraţia SUA a anunţat marţi aprobarea vânzării a patru drone ucigaşe MQ-9 Reaper către Taiwan, în scopul de a întări capacitatea de apărare a insulei în contextul tensiunilor în creştere cu Beijingul, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vânzarea acestor drone în valoare de 600 de milioane de dolari va permite Taiwanului să îşi „modernizeze forţele armate şi să menţină capacităţi credibile de apărare”, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

„Va îmbunătăţi capacităţile (Taiwanului) de a răspunde ameninţărilor prezente şi viitoare, oferindu-i capacităţi de informare, supraveghere, recunoaştere, direcţionare şi de atac pe uscat, pe mare şi sub apă”, se mai arată în comunicat.

Este vorba de a treia vânzare importantă de arme către Taiwan aprobată de administraţia Trump în mai puţin de trei săptămâni. Contravaloarea totală a acestor achiziţii de arme este de 4,8 miliarde de dolari, notează AFP.

Chestiunea vânzărilor de arme americane către Taiwan este extrem de sensibilă pentru China. Regimul comunist de la Beijing a avertizat că va sancţiona grupurile americane Boeing Defense, Lockheed Martin şi Raytheon pentru vânzările de arme anunţate anterior.

În timp ce Statele Unite SUA vor să ofere Taiwanului o capacitate credibilă de apărare împotriva unei potenţiale invazii a armatei chineze, Beijingul ameninţă să folosească forţa în cazul unei proclamări oficiale a independenţei Taiwanului sau a unei intervenţii externe.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările