Coreea de Nord a repornit un reactor cu ajutorul căruia va fabrica noi arme nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul de la Yongbyon este unul dintre cele mai importante din Coreea de Nord FOTO Reuters
Complexul de la Yongbyon este unul dintre cele mai importante din Coreea de Nord FOTO Reuters

Noi fotografii din satelit sugerează că regimul de la Phenian a repornit un reactor nuclear, unde produce plutoniu pentru arsenalul său, deşi ajunsese în urmă cu şase ani la un acord cu SUA pentru închiderea instalaţiei, informează „The New York Times” în ediţia sa online.

Într-o fotografie realizată din satelit pe 31 august se observă vapori care ies dintr-o clădire adiacentă reactorului cu o putere de cinci megawaţi de la centrala Yongbyon, un complex important pentru programul nuclear al Coreei de Nord, spun cei de la Institutul americano-coreean de la Universitatea Johns Hopkins.

Dacă se dovedeşte că aburul e produs de reactorul în cauză, peste un an Coreea de Nord va adăuga la arsenalul său şi arme cu plutoniu. Reactorul „este capabil să producă şase kilograme de plutoniu anual pe care Phenianul l-ar putea folosi pentru a-şi spori încet mărimea arsenalului său nuclear”, precizează cercetătorii Nick Hansen şi Jeffrey Lewis pe blogul institutului, 38 North.

„Reactorul, care este o construcţie din anii '50, se află într-o stare jalnică", a subliniat sursă diplomatică de la Moscova.

Rusia s-a declarat îngrijorată de consecinţele acestei eventuale reporniri pentru regiune.

„Acest lucru ar putea avea consecinţe teribile pentru peninsula coreeană, putând antrena o catastrofă", a subliniat sursa.

Coreea de Nord a anunţat în luna aprilie apropiata repornire a acestui reactor nuclear, oprit în 2007 în cadrul unui acord internaţional sprijinit de Statele Unite.

Analiştii spun că aburul observat de cercetători la complexul Yongbyon - fie că e real sau doar o „făcătură” - ar putea fi modul Coreei de Nord de a forţa SUA şi aliaţii săi să vină la masa tratativelor, unde regimul de la Phenian speră că va primi ajutor financiar. Totuşi, avertizează publicaţia americană, efectul ar putea să nu fie cel scontat.

Cum a pus deocamdată între paranteze o intervenţie militară în Siria, care a încălcat „o linie roşie” când a dus la capăt atacul chimic de la sfârşitul lunii august, Washingtonul a dat un semnal de slăbiciune ţărilor care deţin arme de distrugere în masă, precum Iran şi Coreea de Nord. Poate tocmai de aceea Phenianul a îndrăznit să redeschidă controversatul reactor.

Pe de altă parte, Coreea de Nord este cea mai izolată ţară din lume, cu o populaţie majoritar săracă, iar în ultimul timp, după ce şi-a încetat discursul belicos, Phenianul a încercat să atragă cât mai mulţi bani în ţară. Cel mai recent, regimul lui Kim Jong-un a anunţat că va redeschide complexul industrial de la Kaesong, un proiect economic comun cu Coreea de Sud care reprezintă o importantă sursă de valută pentru Coreea de Nord. Mai mult, în ultimele luni, Phenianul s-a arătat dispus să investească în turism şi să-şi deschidă piaţa pentru investitorii străini.

FOTO 38north.org

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite