Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune, dintr-un tren | VIDEO

Coreea de Nord a lansat două rachete cu rază scurtă de acţiune, dintr-un tren | VIDEO

Coreea de Nord a lansat vineri două rachete cu rază scurtă de acţiune, dintr-un tren, după cum a anunţat presa de stat, acesta fiind al treilea test de arme de la începutul anului, în ciuda noilor sancţiuni americane, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Testele au fost organizate pentru a verifica şi observa stăpânirea procedurilor de acţiune de către regimentul de căi ferate”, a menţionat agenţia oficială de presă KCNA din Phenian.

Lansarea de vineri a survenit după decizia de miercuri a Washingtonului de a impune noi sancţiuni financiare asupra a cinci cetăţeni nord-coreeni, în urma testelor anterioare cu rachete pretinse a fi hipersonice. Potrivit presei de stat, lansarea rachetelor „a demonstrat o manevrabilitate ridicată şi o rată mare de succes”, adăugând că  au avut loc discuţii  pentru a stabili un sistem de operare a rachetelor pe calea ferată în toată ţara.

Lansările au avut loc la 14.41 şi 14.52 (05.41 şi 05.52 GMT), iar rachetele au parcurs o distanţă de 432 km la o altitudine de 36 km spre estul peninsulei coreene, au declarat şefii de stat major din Coreea de Sud. A fost al treilea test de armament nord-coreean în această lună, după două teste hipersonice reuşite, potrivit Phenianului, primul pe 5 ianuarie şi apoi al doilea, supravegheat personal de liderul Kim Jong Un, pe 11 ianuarie.

Ca răspuns, Statele Unite au impus noi sancţiuni asupra Phenianului în această săptămână, secretarul de stat Antony Blinken afirmând că Coreea de Nord încearcă probabil „să atragă atenţia“ cu această serie de tir cu rachete. În schimb, Phenianul a acuzat Statele Unite că au agravat „în mod intenţionat” situaţia.

Dialogul dintre Phenian şi Washington rămâne blocat după ce discuţiile dintre Kim Jong Un şi preşedintele de atunci al SUA, Donald Trump, s-au întrerupt în 2019. Coreea de Nord a lansat pentru prima dată o rachetă de testare dintr-un tren în septembrie 2021.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările