Oscar 2015. Filmul nominalizat care nu este pe placul Kremlinului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Actorul Roman Madyanov, în rolul primarului corupt din filmul „Leviathan“ FOTO cineworx
Actorul Roman Madyanov, în rolul primarului corupt din filmul „Leviathan“ FOTO cineworx

Oscar 2015. Filmul rus „Leviathan“, recompensat cu Globul de Aur şi nominalizat la premiile Academiei Americane de Film la categoria Cel mai bun film străin, a fost apreciat la nivel internaţional, însă în ţara de origine nu se bucură de prea mult succes, fiind privit drept o critică adusă preşedintelui Vladimir Putin şi Rusiei, scrie Reuters.

Drama „Leviathan“, regizată de Andrei Zvyagintsev, este o reinterpretare a legendei biblice a lui Iov, repovestită ca un conflict între un simplu mecanic şi un primar corupt, care este capabil de absolut orice pentru a-şi atinge obiectivele. Un portret al liderului rus Vladimir Putin, care apare în mai multe scene, a fost interpretat de mulţi drept o legătură cu Kremlinul şi stilul de conducere al liderului rus, iar activiştii ortodocşi au încercat chiar să boicoteze lansarea filmului în Rusia. Pe de altă parte, criticii lui Putin spun că povestea oglindeşte traiul din Rusia în cei 15 ani de când fostul spion KGB a ajuns la putere, cu funcţionarii corupţi care se îmbogăţesc şi se bucură de impunitate, mai notează Reuters. 

Oscar 2015. Ministrul Culturii din Rusia, supărat

În schimb, Ministerul Culturii din Rusia, care a co-finanţat filmul lui Zvyagintsev, declară că ţara este prezentată într-o manieră nefavorabilă pentru a câştiga recunoaşterea internaţională. „Filmul se concentrează nu doar asupra criticii autorităţilor actuale, dar le jignesc în mod deschis, este plin de un sentiment de disperare şi deznădejde faţă de existenţa noastră, nu ar trebui finanţat din banii contribuabililor“, a declarat Minsitrul Culturii, Vladimir Medinsky, atunci când a fost întrebat dacă Ministerul va mai sprijini astfel de filme în viitor, scrie Reuters. 

Deşi „Leviathan“ a avut premiera la mijlocul anului trecut, în cinematografele din Rusia va rula abia din luna februarie, iar scenele cu limbaj vulgar vor fi cenzurate pentru a se încadra în legile ruseşti privind blasfemia. 

Oscar 2015. „Leviathan“, Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin

Filmul, turnat în satul Teriberka de la Marea Barents din nordul Rusiei, a câştigat o mulţime de premii în străinătate, inclusiv un Glob de Aur, iar joi a primit şi o nominalizare la premiile Oscar 2015, la categoria Cel mai bun film străin

Echipa din spatele producţiei se apără explicând că a fost inspirată dintr-o poveste din Statele Unite ale Americii, însă mulţi dintre concetăţenii regizorului afirmă că ţinta este liderul rus, deşi chiar Zvyagintsev a încercat să evite astfel de legături. „Nu contează în ce fel se desfăşoară evenimentele din această dramă, povestea conflictului dintre un individ şi autorităţi este una universală“, a explicat cineastul pe site-ul personal, citat de Reuters. 

   

Oscar 2015. Apreciat în toată lumea, mai puţin în ţara de origine

Medinsky a început să protesteze împotriva filmului încă de anul trecut, când „Leviathan“ a primit recenzii favorabile în urma proiecţiei de la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, unul dintre cele mai prestigioase evenimente din industria cinematografică. Oficialul s-a declarat idignat de vulgarizarea excesivă a filmului. 

Într-un interviu publicat în ziarul „Izvestia“, care este favorbail Kremlinului, acesta spune că lungmetrajul nu are niciun aspect pozitiv şi că povestea nu este deloc specifică Rusiei. „Sper ca pe viitor Andrei Zvyagintsev, un om foarte talentat, să facă un film cu sprijinul Ministerului Culturii, care nu va avea această disperare existenţială. Un film care să îl facă pe spectator să se ridice, să iasă în stradă şi să facă ceva bun, corect, fără să stea pe gânduri. Nu se întâmpla asta după ce vezi Leviathan“, a explicat Medinsky. 

Putin, a cărui popularitate a crescut după anexarea Crimeei din 2014, dar care este ameninţată de criza economică, nu a comentat deocamdată pe marginea acesui subiect. De asemenea, despre succesul pe plan mondial al producţiei s-a scris foarte puţin în mass-media din Rusia, marea majoritatea fiind loială Kremlinului. 

Oscar 2015. Globul de Aur a trecut neobservat în Rusia 

Zvyagintsev a mărturisit, pentru postul independent Dozhd, că a fost uluit de modul în care a fost tratat el şi filmul lui de către televiziunile de stat şi că s-a simţit „izolat“. Mai mult decât atât, regizorul a declarat că niciun oficial rus nu l-a felicitat pentru Globul de Aur obţinut, primul astfel de premiu pentru Rusia, din 1969, când a triumfat „War and Peace/ Război şi pace“, un lungmetraj produs în Uniunea Sovietică. Ultima oară când un film rusesc a fost recompensat cu premiul Oscar a fost în 1994, cu „Burnt by the sun“, un studiu intim al unei familii distruse de epurările staliniste din anii 1930, semnat de regizorul Nikita Mikhalkov, acum un susţinător deschis al lui Putin. 

Câştigătorii celei de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţaţi în cadrul unei ceremonii fastuoase ce va avea loc pe data de 22 februarie, în Los Angeles. 


Despre Oscar 2015 mai puteţi citi:

Oscar 2015. Cine conduce în topul nominalizărilor pentru Premiile Academiei americane de Film Premiile Oscar 2015. Nominalizările pentru Oscar 2015 au confirmat câteva dintre predicţiile presei internaţionale, dar au oferit şi unele surprize. La categoria Cel mai bun film au fost anunţate doar opt nominalizări (în loc de zece), iar drama cu accente comice „Birdman“ şi comedia „The Grand Budapest Hotel“ conduc în topul nominalizărilor, cu nouă menţiuni fiecare, urmate de „The Imitation Game“, cu 8 nominalizări.

Oscar 2015. Nominalizările pentru premiile Academiei: mari surprize, dar şi mai mari nedreptăţi Oscar 2015. Nominalizările pentru cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar au fost adevărate surprize: unele îngrozitor de nedrepte, altele teribil de frumoase.

Oscar 2015. Va fi „cea mai albă“ ediţie sau cea mai rasistă? Oscar 2015. Nominalizările pentru cea de-a 87-a ediţie a premiilor Oscar au fost anunţate, iar Academia Americană de Film a fost aspru criticată de presa internaţională pentru că în niciuna dintre cele patru categorii de interpretare nu a fost înscris vreun artist de culoare, lucru care nu s-a mai întâmplat de aproape două decenii.

Premiera săptămânii: „Birdman/Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“, filmul în care Michael Keaton realizează „revenirea secolului“ Filmul „Birdman/Omul Pasăre sau Virtutea nesperată a ignoranţei“ are astăzi premiera în cinematografele din România. Cu nouă nominalizări la premiile Oscar 2015, producţia arată o revenire de clasă a lui Michael Keaton, cunoscut pentru rolul din blockbusterele „Batman“ ale lui Tim Burton, dar şi tema „satirei showbiz-ului“ care poate degrada un om obişnuit cu faima.

Oscar 2015. Trailerele oficiale şi datele de lansare în România ale filmelor nominalizate de Academia Americană Oscar 2015. Drama cu accente comice „Birdman/ Omul Pasăre“ şi comedia „The Grand Budapest Hotel“ deţin locul fruntaş în topul nominalizărilor, cu nouă menţiuni fiecare, urmate de drama biografică „The Imitation Game/ Jocul codurilor“. „Adevărul“ vă prezintă trailerele oficiale ale producţiilor propuse pentru Cel mai bun film, dar şi datele pe care acestea vor avea premiera pe marile ecrane din România.

Oscar 2015. Gala va fi difuzată în exclusivitate în România de Digi Film şi Digi 24 Premiile Oscar 2015 vor fi difuzate în exclusivitate în România de Digi Film şi Digi 24, în direct de la Los Angeles, în noapte de 22 spre 23 februarie, de la ora 02.00.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite