STUDIU Cât de respectaţi sunt profesorii în lume

STUDIU Cât de respectaţi sunt
profesorii în lume

Profesorii sunt asemuiţi doctorilor sau bibliotecarilor în cele mai multe ţări       FOTO: Adevărul

China este ţara unde profesorii se bucură de cel mai mare respect din partea populaţiei, aflându-se pe acelaşi palier cu doctorii ca statut social, potrivit unui studiu făcut de Fundaţia Varkey GEMS, în 21 de ţări. În alte state însă, dascălul este la fel de important ca bibliotecarul sau infirmierul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorii studiului „2013 Global Teacher Status Index” spun că şi-ar dori ca profesorii să fie la fel de bine văzuţi în societate ca doctorii, care au în general cel mai mare grad de respect, relatează jurnaliştii de la publicaţia Le Figaro

Conform cercetării, chinezii îi respectă cel mai mult pe profesori, pe următoarele locuri aflându-se Grecia, Turcia şi Coreea de Sud. România nu figurează însă în studiul internaţional.

De asemenea, în general, în cele 21 de ţări, profesia de profesor are un nivel mediu de respect şi meseriile cu un statut social similar sunt percepute a fi cele de: bibliotecar, infirmier, membru al autorităţii locale, lucrător social sau medic.

Meserie socială sau elitistă?

În Franţa, Turcia, Brazilia şi Statele Unite, unde profesorii sunt comparaţi cu bibliotecarii, relaţia lor cu părinţii nu este una foarte bună, relevă studiul.

În 67% din ţările care au luat parte la studiu, profesorii sunt percepuţi drept persoanele din societate care se ocupă de copii, lucrători sociali, ceea ce este departe de de percepţia tradiţională că profesoratul este o meserie intelectuală.

Studiul mai analizează şi percepţia populaţiei în funcţie de statutul financiar al profesorilor. 

Mulţi consideră că statutul în societate este dat de cât de mult câştigi, iar în majoritatea ţărilor care au participat la studiu, repondenţii au apreciat corect salariile cadrelor didactice. 

Totuşi, în Coreea de Sud, Japonia, Singapore, Israel şi Statele Unite, profesorii câştigă mai mult decât cred oamenii. La polul opus, repondenţii din Marea Britanie, Brazilia, Noua Zeelandă, Spania şi Finlanda au estimat salarii mai mari decât sunt în realitate.

2013 Global Teacher Status Index

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările