Pictoriţele de liceu care au uimit Estul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru românce au câştigat în faţa rușilor și a chinezilor Marele Premiu de pictură la o tabără internaţională de creaţie. Fetele de la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza“ din Capitală au obţinut cea mai importantă distincţie la Festivalul „Micul Montmartre“ din Bitola (Macedonia).

Ana Ştefan, Cristina Ababei, Teodora Gavrilă şi Ioana Popescu au, fiecare, 17 ani, şi intră în ultimul an de liceu. Sunt foarte mândre de reuşita lor din tabăra de creaţie de la Bitola, din Macedonia, şi spun că acolo s-au simţit ca acasă pentru simplul motiv că oraşul seamănă cu Centrul Vechi al Bucureştiului, Lipscani.


Citeşte şi

Ce citesc elevii în vacanţă: de la elevul Dima, la Harry Potter

Fetele au simţit provocarea în momentul în care au pictat şi au desenat în echipă. Atunci a contat faptul că sunt colege încă din clasa a V-a şi că, pe parcursul timpului, au devenit şi bune prietene.

Fericite că lucrează împreună

Tabăra de creaţie a avut loc în ultima săptămână din luna mai. Fetele s-au simţit inspirate de oraşul macedonean, aşa că au pictat 29 de lucrări, în loc de 18, cum ceruseră organizatorii. Timp de şase zile, liceenele au desenat atât în aer liber, cât şi în camerele de hotel, atunci când vremea s-a dovedit a fi capricioasă. Fetele sunt cu atât mai mândre de victoria lor cu cât au reuşit să‑i bată pe chinezi şi ruşi, care au şcoli renumite de pictură:

Picturile fetelor au fost expuse pe străzi în Bitola (Macedonia)

image

„Am lucrat şi 48 de ore, cu pauză de somn de cinci-şase ore. În camerele noastre de hotel aveam pânze şi palete cu ulei peste tot, aşa că mai mult pictam decât să dormim. Momentele amuzante au fost atunci când râdeam aproape din orice, fiind obosite", povestesc pictoriţele. În cadrul aceleiaşi competiţii, Ana Ştefan şi Teodora Gavrilă au câştigat alte premii individuale, care le califică direct la concursul de anul următor.

Profesoara lor, Ludmila Ionescu, este cea care le-a încurajat să folosească cea mai dificilă tehnică: pictatul în ulei pe pânză: „Am lucrat aproape zi-lumină în ateliere sau afară. Iar presiunea era foarte mare pentru că ruşii şi chinezii lucrează mult de obicei, iar noi voiam să câştigăm. Fetele au fost excepţionale, au muncit enorm, ca la concursurile de gimnastică", declară profesoara. 

"Mai mult pictam decât să dormim. Momentele amuzante au fost atunci când râdeam aproape din orice, fiind obosite."
Ana Ştefan
elevă Liceul „Tonitza"

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite