Meditaţiile, calvar pentru buzunar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru trei ore particulare pe săptămână, părinţii plătesc lunar peste 700 de lei, mai mult decât salariul minim pe economie. Într-un an,  suma poate ajunge la 2.000 de euro. Din clasa a VI-a până în a XII-a părinţii investesc în pregătirea unui copil 14.000 de euro, preţul unei Toyota Avensis sau al unei Dacia Duster. 

„Un elev începe să nu se mai descurce la şcoală cam din clasa a VI-a. Prin urmare, trebuie să apelezi la meditaţii. Ele înghit lună de lună sume imense din bugetul familiei, mai ales că este o industrie neafectată de criză", explică Mariana C., mama unei eleve de clasa a VII-a din Bucureşti.

Părintele spune că nevoia unei pregătiri suplimentare a apărut anul trecut, când copilul nu mai pricepea lecţiile de română şi de matematică predate la şcoală. „Iniţial am crezut că are fetiţa o problemă. Dar am constatat că în două ore de meditaţii învaţă mai mult decât în cinci-şase ore de predare la şcoală", a adăugat mama.

60 de lei o şedinţă

Eleva de clasa a VII-a merge la pregătire suplimentară de trei ori pe săptămână: la matematică, română şi engleză.  Pentru o şedinţă de două ore părinţii scot din buzunar 60 de lei. „

Pe lună plătesc 720 de lei numai pe meditaţii, mai mult decât salariul minim pe economie.  Şi dacă îmi meditez copilul la limba engleză pentru că vreau să-i dau o şansă în plus în viaţă, nu înţeleg de ce s-o fac şi la română şi la matematică pentru simplul motiv că nu ştiu profesorii să predea la clasă. Vă spun sincer că 80% din colegii fiicei mele merg la acest tip de pregătire. Cred că avem singurul sistem de învăţământ de pe planetă în care meditaţiile se fac la scară industrială", a declarat părintele.

Patru sunt motivele care-i determină pe părinţi să-şi mediteze copiii.  Primul este programa încărcată. „Atunci când am fost să vorbesc cu profesoara de matematică şi să-i cer să explice mai bine la clasă mi-a replicat că ea are o programă de urmat. Nu are timp să despice firu-n patru, de fixare a cunoştinţelor sau de sinteze", a spus mama.

Soluţia anti-meditaţii

Al doilea ar fi manualele foarte proaste. În al treilea rând contează stilul de predare al profesorului, la clasă. „Dacă un profesor vrea să predea o lecţie în aşa fel încât elevii să nu înţeleagă o poate face foarte uşor", a afirmat mama. Cel de-al patrulea motiv este modul de evaluare al elevilor în care fiecare notă  şi medie contează la admiterea la liceu.

Experţii în educaţie susţin că meditaţiile din sistem pot fi eliminate. „Atunci când elevii vor fi evaluaţi obiectiv prin subiecte aleatorii date la examene, iar profesorii vor înţelege că propria lor evaluare şi salariu depind de rezultatele elevilor pe care-i au, atunci vor depune toate eforturile la clasă", a explicat Cristian Hatu, expert al Societăţii Academice Române, coordonatorul studiului „Ieşirea şcolii din mediocritate".

Meditaţii de corijenţă

Elevii care urmează acest tip de pregătire sunt cei care riscă să repete anul şcolar. 

Părinţii apelează la meditatori pe perioade scurte de timp, până ce elevul trece de examenele de corijenţă.

O şedinţă de două ore costă între 40 şi 60 de lei, în funcţie de profesor.

Buget 40 de lei pe săptămână

Vârsta 12 ani, clasa a VI-a

Meditaţii de întreţinere

Majoritatea elevilor de gimnaziu apelează pentru meditaţii la profesori de limba română, matematică şi o limbă străină. 

Părinţii sunt siliţi să angajeze trei profesori meditatori pentru că cei mici încep să aibă dificultăţi de învăţare.

O şedinţă de două ore costă 60 de lei.

Buget 180 de lei pe săptămânăVârsta 13 ani, clasa a VII-a

Meditaţii de performanţă

Elevii olimpici la diferite materii sunt pregătiţi de cadre didactice cunoscute în branşă, de regulă cadre didactice universitare sau profesori de liceu. Meditaţiile de performanţă au loc de cel puţin două ori pe săptămână.

O ședinţă de două ore costă între 100 și 150 de lei.

Buget între 200 şi 300 de lei pe săptămână

Vârsta 14-15 ani, clasele VII-VIII

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite