Consiliul Elevilor: Peste 65% din primării nu acordă burse sau acestea sunt foarte mici

Consiliul Elevilor: Peste 65% din primării nu acordă burse sau acestea sunt foarte mici

Elevii cer burse mai mari

Consiliul Naţional al Elevilor a adresat un apel Executivului prin care solicită emiterea unei hotărâri privind bursele minime care trebuie acordate şcolarilor. Aproape 36% din elevii României se află în risc de sărăcie şi excluziune educaţională, afirmă reprezentanţii elevilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

”Conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, Guvernul României are datoria de a emite, anual, o hotărâre prin care să stabilească un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse în parte (studiu, performanţă, merit, ajutor social)”, se arată într-un comunicat al Consiliului Naţional al Elevilor. 
 
”În ciuda faptului că această prevedere există în lege încă din anul 2019, niciun Guvern nu a pus în aplicare până acum acest act normativ, prin emiterea unei hotărâri de guvern şi prin alocarea resurselor financiare necesare acestei măsuri”, potrivit aceleiaşi surse.  
 
Analiza privind acordarea burselor la nivel naţional, realizată de către Consiliul Naţional al Elevilor în luna aprilie a acestui an, arată că 66,27% din primăriile din România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic. 
 
”Anul acesta, disparităţile au crescut major în sistemul educaţional, rata abandonului şcolar ajungând la un procent de peste 15%, contrar ţintelor asumate de către România în cadrul Strategiei 2020, de 11,3%. Din aceste motive, e imperios ca Guvernul României să aprobe hotărârea privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare”, potrivit CNE.  
 
Consiliul Naţional al Elevilor solicită următoarele cuantumuri minime:  9,45% din salariul minim pe economie pentru bursa de ajutor social;  10,15% din salariul minim pe economie pentru bursa de studiu;  11% din salariul minim pe economie pentru bursa de merit;  15% din salariul minim pe economie pentru bursa de performanţă; „În această perioadă complicată, elevii din România au nevoie de măsuri de sprijin, pentru a putea să îşi continue parcursul educaţional. Aproape 36% din elevii României se află în risc de sărăcie şi excluziune educaţională. Pentru aceştia, educaţia online şi educaţia pe timp de pandemie reprezintă un vis frumos. Solicităm Guvernului României respectarea prevederilor Legii 38/2019 şi adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare, pentru a diminua discrepanţele din sistemul educaţional.”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările