„Tăvălugul” facturilor mari la energie. Cât din banii plătiți de consumator ajunge la stat

0
Publicat:

Metodele prin care anul trecut au fost emise facturile uriașe la energie sunt reluate și acum, fără a se preciza cât de mult ajunge la stat și cu cât rămâne furnizorul, explică Dumitru Chisăliță.

Românii au început să primească facturi uriașe la energie
Românii au început să primească facturi uriașe la energie

„Mai multe facturi cu valori mari au apărut, brusc, în spațiu public, deși oricine putea citi că sunt regularizări pentru intervale de 12 – 24 de luni, adică cu o medie lunară a consumul care se înscrie în limite de 150 – 300 lei. Aceeași practică am văzut-o și în luna decembrie 2021, când la fel de brusc au apărut în spațiul public câteva facturi mari la gaze. S-au stabilit vinovații - furnizorii - și s-au ”asmuțit dătătorii” de amenzi (ANRE, ANPC) și oamenii au fost mulțumiți.

Petarda de fum și-a atins atunci ținta: oamenii s-au obișnuit cu ideea că sunt facturi mari în piața de gaze, de 4.000 – 5.000 lei, că există un vinovat – furnizorul, că vinovatul primește o pedeapsă și că ei o să achite o factură dublă la gaz față de anul 2020, dar care este totuși doar de 800 - 900 lei, iar asta s-a considerat o ”binecuvântare”, explică Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Potrivit acestuia și acum se folosește aceeași „rețetă”, doar că de data aceasta privește energie electrică. „Din nou judecăți, din nou s-au ”asmuțit dătătorii” de amenzi: oamenii se vor obișnui cu ideea că sunt facturi mari la energie electrică, de 4.000 – 6.000 lei și faptul că unii o să achite o factură dublă la energie electrică față de anul 2020, dar care este totuși de doar de 400 - 900 lei v-a fi din nou o ”binecuvântare”.

Cum s-a ajuns aici

Să ne lămurim și ce este cu unele dintre aceste facturi mari, apărute deloc întâmplător în spațiul public!”, spune Chisăliță.

Începând cu această primăvară s-a modificat legislația și este obligatoriu ca operatorul de distribuție să efectueze citirea contoarelor la 3 luni.

Jumătate din contoarele românilor sunt în case sau în curțile oamenilor, astfel încât de foarte multe ori, cititorii nu aveau acces, iar acestei citiri nu i s-a acordat o importanță deosebită. Începând cu primăvara anului 2022 s-a început o acțiune puternică de citire a contoarelor, mergându-se până la amenințarea consumatorui că dacă nu i se citește contorul se oprește furnizarea de energie electrică. Această acțiune a făcut să apară facturi de regularizare pe 12 – 24 de luni, începând cu luna iunie 2022”, spune expertul în energie.

Cu toate acestea, doar acum, apar în public aceste facturi, acum când oamenii urmează să intre în iarnă și să achite în unele situații facturi mari. Și trebuie să se creadă că din nou asta se întâmplă datorită furnizorilor”, a adăugat specialistul.

Expertul în energie a extras datele de pe site ul ANRE privind prețurile medii ponderate și cantitățile furnizate de gaze, datele privind producția și importul de gaze, făcând un calcul al valorii redevențelor, dar și a profiturilor, impozitelor pe profit, a accizelor și TVA ul încasat la buget, astfel încât să poată estima câți din banii plătiți de un consumator casnic pentru un 1 kWh rămân în medie la furnizor și cât la stat.

Rezultatul calculelor specialistului este următorul:

- gaze naturale - la furnizor rămân net - cca. 4%, iar în bugetul de stat ajung cca. 73%,

- energie electrică - la furnizor rămân net - cca. 2%, iar în bugetul de stat ajung cca. 65%,

image
image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite