România, producţii record de cereale. Adrian Oros: Ministerul şi ministrul nu au niciun merit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Adrian Oros
Foto: Facebook Adrian Oros

Ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru ratingul excepţional acordat României pentru recolta agricolă din acest an, de către GEOGLAM, a transmis ministrul Agriculturii, Adrian Oros, potrivit Agerpres.

„Am văzut în urmă cu două săptămâni ratingul excepţional pentru recolta agricolă din 2021 care s-a acordat României de către acest grup - GEOGLAM (Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative), care practic confirmă rezultatele obţinute de către fermierii români acum la încheierea campaniei la culturile însămânţate în toamnă. 

Sunt câteva învăţăminte pe care le putem trage: ministerul şi ministrul nu au niciun merit pentru aceste producţii mari, la fel cum nu au avut nicio vină pentru seceta de anul trecut. 

Asta demonstrează că avem un potenţial agricol imens, că fermierii români îşi fac treaba, că au acces la inputuri, la tehnologie de ultimă oră şi că avem nevoie de acea strategie de gestionare a apei, inclusiv în agricultură pe care trebuie să o finanţăm urgent şi consistent. În rest sunt divagaţii", a susţinut Adrian Oros într-o declaraţie pentru Agerpres.

Acesta a subliniat că sunt trei culturi vedetă care au înregistrat în 2021 cifre-record, respectiv grâul şi orzul, atât la producţiile totale obţinute cât şi la randament, dar şi rapiţa, unde este pentru prima dată când producţia medie depăşeşte pragul de 3.000 de kg/ha.

„În primul rând grâul, care a ajuns la o producţie totală de 11,4 milioane de tone, ceea ce este foarte mult. Este cea mai mare producţie din 2007 şi până în prezent. De ce din 2007? 

Pentru că de atunci suntem în Uniunea Europeană, au început subvenţiile, a început agricultura mai performantă în România. Am pornit de la 3 milioane de tone de grâu în 2007 şi am ajuns la 11,4 milioane de tone, producţia totală. 

Au mai fost ani cu producţii bune, în 2019 cu 10,29 milioane de tone şi în 2017 cu 10,03 milioane de tone. Sigur că producţia totală este dependentă de suprafaţă, dar ceea ce ne bucură este că şi producţia medie la hectar este în acest an cea mai mare - 5.340 kg/ha, depăşind alţi ani importanţi când au fost, de asemenea, producţii de 4.700 - 4.800 kg/ha", explicat Adrian Oros.

Potrivit sursei citate, în câteva judeţe s-a depăşit media naţională de 5.340 kg/ha, respectiv în vestul ţării, în judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş, dar şi în judeţele din sud: Olt, Caraş Severin, Ialomiţa şi Călăraşi. "Chiar şi în Mureş, în zona de câmpie unde se cultivă cereale, s-a obţinut o producţie la hectar peste media naţională", a transmis oficialul MADR.

Ce se întâmplă cu preţul grâului, respectiv al pâinii

În aceea ce priveşte preţul grâului din recolta anului 2021, şeful de la Agricultură a subliniat că acesta este legat de recolta globală de grâu şi de mişcările din piaţă. 

„Anul acesta producţia globală de grâu scade cu aproape 16 milioane de tone. Pe de altă parte, China a contractat de pe piaţa globală cu 41 de milioane de tone de grâu mai mult decât anul trecut. 

Asta face ca, deşi la noi în ţară producţiile să fie record, preţul grâului panificabil, respectiv al pâinii, să fie mai mare pentru că este dat de producţia mondială, nu de producţia locală. 

Asta s-a demonstrat şi anul trecut când noi am avut o producţie diminuată din cauza secetei - numai 6,4 milioane de tone, cu 5 milioane mai puţin - şi totuşi datorită faptului că producţia mondială a fost una record anul trecut, preţul grâului panificabil nu a crescut spectaculos", a adăugat Oros.

Pe de altă parte, ministrul a subliniat că majorarea preţului la grâu ar putea determina şi o scumpire a pâinii, în condiţiile în care materia primă utilizată, respectiv grâul, are o pondere semnificativă în preţ, 65-70%, iar între 30-35% energia, apa, combustibilul şi forţa de muncă.

Despre potenţialul de export în 2021, ministrul a precizat că acesta rămâne unul ridicat în condiţiile în care consumul intern total se ridică la cel mult 4,5 milioane de tone. 

„Ţinând cont de calculele pe care ni le-au dat cei care activează în industria de morărit şi panificaţie, noi consumăm cam 2,2 milioane de tone de grâu panificabil, circa 500.000 de tone de grâu furajer, 550.000 de tone de grâu pentru seminţe, 400.000 de tone de grâu pentru industria alcoolului, deci aproximativ 4 - 4,5 milioane de tone este consumul nostru total intern, restul este pentru export. 

Eu mă bucur că producţiile sunt bune, dar şi că preţurile sunt bune, iar fermierii noştri, mai ales cei din partea de sud a ţării care au avut anul trecut pierderi însemnate din cauza secetei, o să îşi recupereze anul acesta o parte din acele pierderi", a mai spus Adrian Oros.

Ministrul a precizat că producţia de grâu este bună şi din punct de vedere calitativ, chiar dacă au fost multe ploi în primăvară, dar având şi o suprafaţă mare cultivată, „există în acest an suficient grâu panificabil de o calitate superioară".

Citeşte şi: România înregistrează cea mai mare producţie de grâu de la data aderării la UE. Rating-ul „excepţional” pentru recolta agricolă, confirmat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite