Prima ţară europeană care începe să ridice restricţiile impuse în pandemie

Prima ţară europeană care începe să ridice restricţiile impuse în pandemie

Cehia este prima ţară care ridică din restricţii FOTO EPA-EFE

Cehia este prima ţară europeană care a decis să relaxeze câteva dintre măsurile restrictive luate pentru a controla pandemia de coronavirus, după ce creşterea de noi cazuri s-a domolit, în ultimele zile, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Începând de marţi, 7 aprilie, este permisă deschiderea magazinelor de bricolaj, de papetărie şi de reparaţii ale bicicletelor.

Regulile ce privesc activităţile sportive în aer liber, precum alergare sau mersul cu bicicleta, vor fi de asemenea relaxate pentru persoane individuale.

Mai multe magazine ar putea fi deschide după weekend-ul de Paşte.

Totuşi, vor fi aplicate reguli stricte de igienă, precum distanţa dintre clienţi, cerinţe de dezinfecţie şi controale de sănătate pentru angajaţi.

„Spunem în mod clar că suntem capabili să gestionăm relativ bine pandemia, nu ea este cea care ne controlează. Nu ne confruntăm cu creşteri masive ale numerelor de pacienţi - identificaţi sau spitalizaţi”, a spus ministrul Sănătăţii Adam Vojtech

Guvernul ceh a aprobat de asemenea ca din data de 14 aprilie să fie relaxate restricţiile privind părăsirea ţării, care în acest moment este permisă doar muncitorilor navetişti. Oamenii vor trebui totuşi să prezinte „motive rezonabile” pentru a pleca şi să stea în carantină două săptămâni când se întorc.

Totodată, guvernul Ceh intenţionează să efectueze o testare a populaţiei în această săptămână pentru a obţine date despre prevalenţa virusului în rândul publicului larg.

Un aspect vital al relaxării blocajului va fi un plan de „carantină inteligentă” în cadrul căruia echipele de testare, folosind datele de geolocalizare de la telefoanele mobile şi tranzacţiile bancare, vor accesa, izola şi testa rapid toate contactele pacienţilor nou identificaţi, considerate a fi posibile distribuitoare de contagiune.

Cehia a fost printre primele din Europa care a declarat o stare de urgenţă, în martie, impunând unele dintre cele mai stricte restricţii pentru populaţie, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, atunci când numărul de cazuri era încă sub 200.

Datele din ultimele zile au arătat o creştere procentuală zilnică de o singură cifră a cazurilor noi, care se ridicau luni la 4.735.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: