Preţurile apelurilor telefonice între statele UE vor fi limitate. Cât va costa maxim un minut de convorbire

Preţurile apelurilor telefonice între statele UE vor fi
limitate. Cât va costa maxim un minut de convorbire

Apelurile telefonice între statele membre ale Uniunii Europene vor costa maximum 19 cenţi/minut, în timp ce un mesaj text (SMS) va costa maximum 6 cenţi, începând cu 15 mai 2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată miercuri de Parlamentul European, deputaţii aprobând un pachet de telecomunicaţii care limitează costurile apelurile intra-UE, face reţele 5G posibile până în 2020 şi creează un sistem de alertă pentru situaţii de urgenţă.

Numărul de telefon, păstrat încă o lună

De asemenea, noua legislaţie protejează mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) şi întăreşte cerinţele de securitate, inclusiv criptarea.

Acesta introduce dreptul de a păstra un număr de telefon pentru o perioadă de până la o lună de la încetarea unui contract şi dreptul la rambursarea creditului preplătit, neutilizat după rezilierea contractului, precum şi compensarea în cazul întârzierii sau abuzului de comutare.

În cele din urmă, statele membre vor trebui să faciliteze lansarea reţelei 5G, prin punerea la dispoziţie a spectrului adecvat până în 2020, pentru a atinge obiectivul „Traseul UE 5G“, acela de a avea o reţea de 5G în cel puţin un oraş major din fiecare ţară UE până în 2020".

112 Invers (Reverse 112)

Dacă există o urgenţă sau un dezastru major, cetăţenii afectaţi trebuie avertizaţi prin SMS sau aplicaţii mobile. Statele membre vor avea 42 de luni pentru a pune sistemul în funcţiune după intrarea în vigoare a directivei.

Mai multă predictibilitate pentru operatorii de telecomunicaţii

Pentru atinge nivelul necesar de investiţii în infrastructură şi în reţelele 5G, cu scopul a asigura necesităţile de conectivitate, noua legislaţie oferă o predictibilitate sporită pentru investiţii şi promovează împărţirea riscurilor şi a costurilor între operatorii de telecomunicaţii.

În urma aprobării finale a Consiliului, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani să adopte legislaţia naţională pentru punerea în aplicare a directivei. Limitele de preţ vor intra în vigoare la 15 mai 2019.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: