Plata cu cardul la piaţă, disponibilă şi în Bucureşti

Plata cu cardul la piaţă, disponibilă şi în Bucureşti

Bucureştenii pot plăti cu cardul legumele şi fructele pe care le cumpără în pieţele Matache şi Domenii din Sectorul 1, urmând ca din primăvară mai multe pieţe să fie dotate cu POS.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Administratorilor de Pieţe pune Capitala pe harta oraşelor unde este implementat sistemul de plată cu cardul la piaţă, alături de Sibiu, Galaţi şi Iaşi. De la finalul lunii octombrie, folosirea cardului ca modalitate de plată este posibilă în pieţele Matache şi Domenii.  Pentru că sezonul agricol este pe final, pentru Bucureşti, montarea POS-urilor va fi reluată din primăvara lui 2020.

În numai cinci luni, 86 de POS-uri au fost montate în patru pieţe din România. Rezultatele cele mai spectaculoase au fost înregistrate la Sibiu, unde numărul solicitărilor de montare de POS-uri s-a dublat, iar unii dintre producători au anunţat deja că vor folosi aparatele şi în extrasezon.

„La început, producătorii au fost reticenţi. Le-a fost teamă că vor deveni ţinta fiscului sau că vor rămâne fără bani. Ceea ce s-a întâmplat la Sibiu după primele luni de la implementare ne dă speranţe mari. Văzând succesul avut de colegii de tarabă, producătorii au început să vină ei către noi şi să ne ceară introducerea de noi POS-uri. Mai mult, toţi producătorii din halele de brânză din cele patru oraşe au anunţat deja că vor folosi aparatele şi pe parcursul iernii, tuturor crescându-le veniturile consistent”, a povestit impactul măsurii Teodor Ioan Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România.

Pentru Bucureşti, proiectul, dezvoltat de Asociaţia Adminstratorilor de Pieţe din România în colaborare cu Mastercard şi Patria Bank, beneficiază de susţinerea Primăriei Sectorului 1.

„Comerţul din pieţele Sectorului 1 ţine pasul cu progresul tehnologic. În premieră pentru Bucureşti, clienţii care achiziţionează legume sau fructe din pieţele Sectorului 1 pot plăti produsele cu cardul direct la producătorii care deţin dispozitive POS. Îi încurajez pe cei care-şi comercializează produsele să adopte în număr cât mai mare această modalitate modernă, sigură şi rapidă de plată, pentru ca locuitorii Capitalei să îşi poată face cumpărăturile în condiţii demne de secolul XXI“, a declarat Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache.

„În anul 2015, atunci când am instalat în premieră un POS în Piaţa Hala Traian din Bucureşti visam cu ochii deschişi la momentul în care acest proiect se va extinde în mai multe oraşe din ţară. Astăzi, la aproximativ cinci ani de la momentul derulării experimentului şi la cinci luni de la testarea proiectului-pilot implementat în Sibiu, observăm cum dorinţa producătorilor agricoli de a alinia comerţul la standardele europene Smart devine mai puternică pe zi ce trece.  Iar asta se întâmplă pentru că au înţeles importanţa plăţilor electronice şi modul în care acestea ne pot simplifica vieţile, devenind un mijloc de economisire, dar şi un excelent instrument pentru creşterea vânzărilor.  Ne bucurăm să fim alături de ei şi suntem convinşi că lansările din pieţele Matache şi Domenii vor înregistra acelaşi succes”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România.

Proiectul îşi propune alinierea comerţului la standardele europene.

„Plata cu cardul la piaţă ne-a arătat că există potenţial de sofisticare şi evoluţie inclusiv în această zonă, a producătorilor agricoli. Pentru noi este un demers firesc, suntem alături de micii şi marii producători agricoli de peste 15 ani. Pe lângă depozite si produse de creditare adaptate nevoilor lor, prin acest proiect oferim posibilitatea de extindere a vânzărilor către clienţii mai tineri care nu au numerar în portofel de obicei. Numărul de tranzacţii efectuate în această perioadă pilot este în creştere, deci plata cu cardul la piaţă nu mai este un deziderat, ci o realitate, ceea ce ne bucură foarte tare”, susţine Codruţ Nicolau, Director General Adjunct Patria Bank.

Studiile europene arată că România este pe ultimul loc la consumul de fructe şi legume proaspete, dar că, în acelaşi timp, există o preocupare constantă de îmbunătăţire a alimentaţiei locuitorilor de la oraş şi dorinţa de comercializare a produselor proprii artizanale din partea producătorilor locali. Pentru că suntem pe finalul sezonului agricol 2019, implementarea plăţii cu cardul în celelalte oraşe mari din România va fi reluată în primăvara anului 2020, în funcţie de disponibilitatea şi înţelegerea autorităţilor locale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările