O companie anunţă că există potenţialul de a furniza milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Există potenţialul de a furniza milioane de doze de vaccin până la sfârşit de 2020, în funcţie de succesul tehnic al programului de dezvoltare şi aprobarea autorităţilor de reglementare, anunţă companiile Pfizer şi BioNTech, care dezvoltă împreună un vaccin împotriva COVID-19.

Pfizer Inc. şi BioNTech SE au intrat într-un acord de colaborare globală pentru co-dezvoltarea programului de vaccin împotriva coronavirusului, cu potenţialul de a fi primul din clasa sa, bazat pe fragmente de acid ribonucleic mesager (ARNm).

În luna martie 2020, companiile au anunţat o scrisoare de intenţie privind colaborarea şi au început să lucreze împreună la acel moment. Cele două companii au planificat să desfăşoare studii clinice pentru potenţialele vaccinuri împotriva COVID-19, iniţial în Statele Unite şi în Europa, în mai multe centre de cercetare. BioNTech şi Pfizer intenţionează să iniţieze studii clinice la sfârşit de aprilie, presupunând că va fi obţinută aprobarea instituţiilor de reglementare.

Companiile estimează că există potenţial pentru furnizarea a milioane de doze de vaccin până la sfârşitul anului 2020,  în funcţie de succesul tehnic al programului de dezvoltare şi aprobarea autorităţilor de reglementare, urmând apoi calibrarea capacităţii de producţie pentru sute de milioane de doze în anul 2021.

Cele două companii vor lucra în comun pentru comercializarea vaccinului la nivel mondial (cu excepţia Chinei, care este deja acoperită de colaborarea BioNTech cu Fosun Pharma), după aprobarea autorităţilor de reglementare.

„Combaterea pandemiei de COVID-19 va necesita colaborarea fără precedent la nivelul ecosistemului de inovare, cu companii care se raliază pentru a-şi uni forţele mai mult ca niciodată”, a spus Mikel Dolsten, Preşedinte si Director Ştiinţific Executiv în Cercetare Globală, Dezvoltare, Ştiinţe Medicale, în cadrul Pfizer. „Sunt mândru de colaborarea Pfizer cu BioNTech şi am toată încrederea în abilitatea noastră de a capta puterea ştiinţei – împreună -  pentru a furniza un potenţial vaccin de care are nevoie lumea, cât mai curând posibil”, spune el.

„Am început deja să lucrăm cu Pfizer pentru vaccinul nostru împotriva COVID-19 şi suntem bucuroşi să putem anunţa detalii suplimentare privind colaborarea noastră în derulare, ce reflectă angajamentul puternic al ambelor companii pentru a acţiona rapid în a aduce pacienţilor din întreaga lume un vaccin sigur şi eficace”, a declarat co-fondatorul şi CEO al BioNTech, Ugur Sahin, doctor în ştiinţe medicale.

Potrivit acordului dintre cele două companii, Pfizer va achita anticipat către BioNTech 185 milioane de dolari, care include un transfer direct de 72 milioane dolari în cash şi o investiţie în acţiunile companiei germane de 113 milioane de dolari. BioNTech este eligibil să primească viitoare plăţi, în funcţie de etapele atinse, de până la 563 milioane dolari pentru un total potenţial de 748 de milioane de dolari. Pfizer şi BioNTech vor împărţi în mod egal costurile de dezvoltare. Iniţial, Pfizer va finanţa 100% din costurile de dezvoltare, iar BioNTech va rambursa Pfizer cota sa de 50% din aceste costuri în timpul comercializării vaccinului.

Screening pentru identificarea unui compus antiviral

Pfizer a confirmat că cel mai avansat potential medicament în dezvoltare, cât şi analogii săi, sunt inhibitori puternici ai proteazei SARS-CoV-2 3C (3CL), în baza rezultatele testelor iniţiale de screening. În plus, datele preliminare sugerează activitate antivirală împotriva SARS-CoV-2. În consecinţă, Pfizer va efectua studii pre-clinice de confirmare, inclusiv profilări antivirale suplimentare şi evaluarea posibilităţii administrării intravenoase în practica clinică. În paralel, compania investeşte, de asemenea, în materiale necesare pentru accelerarea începerii unui potenţial studiu clinic în trimestrul III al anului 2020, cu trei sau mai multe luni în avans faţă de estimările anterioare, sub rezerva finalizării pozitive a studiilor de confirmare pre-clinice.

Analiza azitromicinei ca agent cu activitate antivirală

În efortul de a împărtăşi informaţii care ar putea aduce beneficii eforturilor de combatere a COVID-19, cercetătorii Pfizer vor publica o analiza în revista Farmacologie şi Terapeutică Clinică din SUA care evaluează datele publicate in vitro şi clinice privind azitromicina ca agent cu proprietăţi antivirale. Această analiză cu acces deschis poate facilita utilizarea azitromicinei în cercetările viitoare privind COVID-19. Azitromicina nu este un medicament autorizat în acest moment pentru tratamentul infecţiilor virale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite