Marile burse europene au închis în scădere joi, după de BCE nu a modificat dobânzile şi a afirmat că măsurile de stimulare actuale sunt suficiente

Marile burse europene au închis în scădere joi, după de BCE nu a modificat dobânzile şi a afirmat că măsurile de stimulare actuale sunt suficiente

Bursa

Marile burse europene au încheiat tranzacţiile de joi în scădere, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat dobânzile nemodificate, a apreciat că măsurile de stimulare actuale sunt suficiente şi că vor fi folosite probabil în totalitate, transmite Reuters.

Indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 0,6%. Indicele britanic FTSE 100 a scăzut cu 0,16%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,21%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,38%. Indicele italian FTSE MIB a urcat cu 0,25%, iar IBEX 35 al bursei din Madrid a coborât cu 0,60%.

Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat că banca centrală urmăreşte cu atenţie implicaţiile unui euro puternic. În condiţiile în care redresarea economică încetineşte,  există o aşteptare că instituţia va oferi la un moment dat noi măsuri de stimulare.

”Tonul echilibrat adoptat de BCE la întâlnirea de astăzi a fost mai puţin permisiv decât se aşteptau mulţi investitori”, a declarat Jai Malhi, analist la J.P. Morgan Asset Management.

”Lipsa schimbării în politica BCE are legătură mai mult cu eficienţa redusă a opţiunilor rămase decât cu mulţumirea băncii faţă de actuala stare a economiei”, a mai spus analistul.

Pieţele au urmărit cu atenţie şi fluctuaţiile  recente a relaţiilor dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană referitoare la Brexit.

UE a cerut Marii Britanii să renunţe urgent la planul de a modifica tratatul de retragere, dar guvernul premierului Boris Johnson a refuzat, continuând să susţină un proiect de lege care ar putea anula discuţiile din ultimii patru ani referitoare la Brexit.

Indicele băncilor europene .SX7P a scăzut cu 0,5%, iar cel al acţiunilor din sectorul turismului, .SXTP, a urcat cu 0,7%, după declinul accentual consemnat în şedinţa de tranzacţionare  precedentă.

Titlurile LVMH au avansat cu 0,1% după ce grupul francez producător de bunuri de lux a anunţat că va da la rândul su în judecată compania americană Tiffany, pe care o acuză de management defectuos în timpul crizei noului coronavirus, după ce lanţul american de  magazine de bijuterii a acuzat grupul francez că încearcă să se retragă din acordul de preluare de 16 miliarde de dolari.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările