Fiscul va impozita şi taxa bunurile înstrăinate de forţele NATO din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ANAF a propus spre dezbatere publică Procedura de stabilire a impozitelor şi taxelor datorate în România de către membrii Comandamentelor Forţelor Aliate pentru articolele care urmează să fie înstrăinate şi pentru care la achiziţie au beneficiat de scutire la plata impozitelor şi taxelor datorate. În România, NATO are două baze permanente şi câteva centre de coordonare.

„Articolele achiziţionate de membrii Comandamentelor Forţelor Aliate şi de dependenţii lor, pentru care nu s-au plătit taxe, impozite, onorarii şi costuri, pot fi înstrăinate în România prin vânzare, schimb sau donaţie, numai după plata taxelor şi/sau impozitelor datorate”, a informat Fiscul, precizând că măsura este conformă cu art.20 pct.2 lit.f) din Acordul suplimentar la Protocolul de la Paris dintre Guvernul României şi Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa şi Comandamentul Suprem Aliat pentru Transformare, semnat la Bruxelles la 2 decembrie 2015 şi ratificat prin Legea nr.126/2016. 

Ca atare, ANAF a elaborat şi supus dezbaterii publice un proiect de ordin prin care se propune ca impozitele şi taxele datorate să aibă aceeaşi valoare cu impozitele şi taxele de la momentul achiziţiei articolelor care urmează să fie înstrăinate şi pentru care persoanele care le înstrăineazã au beneficiat de scutire la plată şi/sau de restituirea acestora, după caz.

Astfel, membrii Comandamentelor Forţelor Aliate vor depune o “Cerere de stabilire a impozitelor şi taxelor datorate în România”, pentru articolele care urmează să fie înstrăinate şi care au fost achiziţionate fără plata impozitelor şi taxelor datorate, urmând ca ANAF să emită o decizie privind stabilirea impozitelor şi taxelor datorate.

Exceptate vor fi „impozitele şi taxele datorate în vamă de către membrii Comandamentelor Forţelor Aliate sau dependenţii acestora pentru articolele care urmează să fie înstrăinate şi care au fost importate fără plata impozitelor şi taxelor datorate”.

„Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, direcţiile generale regionale ale finanţelor publice şi a municipiului Bucureşti, precum şi, după caz, direcţiile de specialitate din

cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin”, se arată în finalul ordinului.

Două baze permanente şi câteva centre NATO în România

NATO are două baze permanente şi câteva centre de comandă sau coordonare în România.

1. Baza de la Mihail Kogălniceanu. Este o bază militară aeriană română care găzduieşte facilităţile şi forţele militare americane, participante la exerciţii comune cu militarii români. În plus Baza de la Mihail Kogălniceanu este folosită ca centru de tranzit pentru forţele aliate din Afganistat sau Irak şi inplicită ca bază pentru avioanele de transport americane. 

În timp, la Kogălniceanu au fost găzduiţi puşcaşi marini, militari din trupele aeropurtate sau ofiţeri din forţele speciale din celebra Navy SEAL. 

2. Baza de la Deveselu, care găzduieste elementele scutului american antirachetă. Trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3 au fost amplasate în facilitatea americană din cadrul Bazei aeriene româneşti de la Deveselu (Judetul Olt). În facilitatea americană, personalul este reprezentat de circa 200 de militari, angajai civili şi personal contractant. Marina americană a preluat comanda bazei militare de la Deveselu în octombrie 2014. 

Alt obiectiv militar NATO cu prezenţă americană semnificativă este Centrul de excelenţă NATO în domeniul HUMINT (intelligence militar) de la Oradea. Funcţionează sub directa coordonare a Comandamentului Militar NATO şi al Comandamentului Strategic Aliat pentru Transformare (SACT). Directorul adjunct al Centrului este american. Aici sunt instruiţi spionii militari ai forţelor NATO.

Ca armament greu american în România se pare că sunt 250 de tancuri, vehicule de luptă Bradley şi mortiere cu autopropulsie şi echipamentul de luptă blindat asociat.

Mai există două centre NATO în Garnizoana Bucureşti. Este vorba de Unitatea de Integrare a Forţelor NATO, sub denumirea NATO Force Integration Unit (NFIU), şi a Comandamentului Multinaţional de Divizie, cu indicative de unitate militară, pe teritoriul României, în Garnizoana Bucureşti.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite