Dragnea: Menţinem politica de stimulare fiscală până în 2020. Salariul minim va fi cel puţin 300 de euro. „Ar putea părea ridicol pentru Occident“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

Guvernul României îşi va menţine politica de reducere a impozitelor şi de majorare a salariului minim şi a pensiilor de stat până în 2020, în încercarea de a îmbunătăţi nivelul de trai, a declarat liderul social-democraţilor miercuri.

„Nevoia de relaxare fiscală atât pentru sectorul privat, cât şi pentru angajaţi a fost acută. Şi va continua, vom reduce atât numărul de taxe, cât şi valoarea lor“, a declarat liderul PSD pentru Reuters.

De asemenea, ţara va solicita investiţii pentru a genera venituri bugetare şi va încerca să vândă acţiuni într-o serie de companii guvernamentale de la bursa din Bucureşti în următorii doi ani, a spus Dragnea.

Guvernul şi-a schimbat intenţiile fiscale anul trecut, provocând incertitudine în rândul investitorilor, dar în cele din urmă a redus contribuţia la impozitul pe venit şi contribuţiile la asigurările sociale, în timp ce le-a transferat sarcina exclusiv asupra angajaţilor. De asemenea, a creat creşteri salariale favorabile consumului în detrimentul investiţiilor în infrastructură.

"Nu am putut aştepta ani pentru a face schimbările pe care le-am angajat în programul nostru", a spus Dragnea.

De asemenea, guvernul ar putea face opţional să se alăture unei scheme de pensii private, a spus Liviu Dragnea, pentru Reuters.

Componenţa pensiilor private este obligatorie pentru angajaţii sub 35 de ani, iar orice schimbare ar putea afecta piaţa de capital, deoarece fondurile de pensii se numără printre cei mai mari investitori ai săi, precizează agenţia, adăugând că „Dragnea este văzut ca cel mai puternic politician al ţării din Europa de Est, chiar dacă nu i se permite să devină prim-ministru din cauza unei condamnări anterioare într-un caz de fraudare a voturilor”.

Etapele deja luate pentru a relaxa politica fiscală au atras atenţia Comisiei Europene cu privire la posibilitatea depăşirii obiectivelor bugetare.

Bruxellesul aşteaptă ca România, care a aderat la Uniunea Europeană în 2007, să înregistreze un deficit de 3,4% din produsul intern brut în acest an, peste ţinta de 2,9%, dacă nu ia măsuri noi pentru a reduce costurile.

Dar Dragnea a declarat că guvernul îşi va atinge ţinta de deficit pentru anul 2018 fără măsuri suplimentare şi s-a restrâns la o creştere de 5,5 la sută.

Alte măsuri

Dragnea a spus că până în 2020, contribuţiile la asigurările sociale vor fi reduse în continuare, sub 35%, de la 37,25% în prezent. Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă cu încă un punct procentual la 18%, însă nu a fost încă determinată dacă reducerea va avea loc anul viitor sau în 2020.

El a declarat că Guvernul intenţionează să reducă impozitul pe profit de 16% la 10% pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 1 milion de euro în 2020. De asemenea, impozitele pe proprietate au scăzut.

Partidul de guvernământ lucrează la măsuri de susţinere a bursei de la anul viitor, incluzând scutirea angajaţilor de pe piaţa de capital şi a brokerajelor de impozitul pe venit. A fost analizată posibilitatea eliminării unui impozit de 5% asupra dividendelor, a spus el.

El a adăugat că salariul minim a fost stabilit să atingă cel puţin 300 de euro până în 2020, în timp ce pensia minimă ar creşte până la aproximativ 200 de euro.

"Vorbim de creşterea salariilor şi a pensiilor la niveluri care ar putea părea ridicole pentru Occident", a spus Dragnea. "Au fost prea mulţi ani de austeritate."

El a scos în evidenţă îngrijorarea cu privire la impactul potenţial al stimulării ulterioare asupra contului curent şi a inflaţiei.

El a spus că guvernul intenţionează să se concentreze asupra creşterii veniturilor prin investiţii, promovării schemelor de ajutor, exploatării fondurilor UE şi lansării parteneriatelor public-privat pentru lucrări de infrastructură. Liniile cu întârziere de la bursă au fost, de asemenea, în linie.

"Începând cu 2019-2020, majoritatea covârşitoare a companiilor de stat vor fi listate la bursă".

"Am spus că vrem să prezentăm o analiză riguroasă în 2018 a tuturor datelor necesare pentru ca românii să înţeleagă dacă şi cât de mult pot câştiga din sistemul de pensii, oferindu-le dreptul de a alege cu bună ştiinţă".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite