Cum îţi protejezi cultura de secară

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secara e al doilea tip de cereală panificabilă, după grâu, prin urmare are un rol foarte important pentru agricultura din ţara noastră.

În plus, secara se poate dezvolta inclusiv în solurile care altor plante nu le sunt prielnice (precum cele nisipoase sau acide) şi are o mulţime de întrebuinţări (de la panificaţie şi până la furajarea animalelor), ceea ce o transformă într-o plantă mai puţin pretenţioasă decât altele şi foarte versatilă.

În ciuda faptului că este o plantă mai puţin pretenţioasă, care dă rezultate indiferent de tipul de sol sau de factorii climatici, e foarte important ca fermierii să efectueze lucrări de îngrijire şi fertilizare pentru a obţine o recoltă bogată, sănătoasă şi de calitate.

În cele ce urmează îţi prezentăm câteva moduri prin care îţi poţi proteja cultura de secară.

Cum îţi protejezi cultura de secară de buruieni

Pe lângă faptul că secara se poate cultiva pe mai multe tipuri de sol, e şi destul de robustă, aşa că nu are atât de mult de suferit din cauza buruienilor pentru că, de obicei, reuşeşte să le înăbuşe. Cu toate astea, aceste buruieni consumă apa şi substanţele nutritive din sol şi pot afecta serios producţia. Prin urmare, cel mai bine ar fi să foloseşti erbicide care să elimine plantele nedorite încă din primele faze ale dezvoltării lor.

Fertilizarea, un alt mod de a proteja secara

Fertilizarea poate fi un alt mod de a-ţi proteja cultura de secară. În principiu, secara are nevoie de fertilizare pentru a se dezvolta:

  • În faza de înfrăţire, atunci când se stabileşte potenţialul de producţie
  • În perioada de înspicare, atunci când începe să se formeze spicul (în lunile aprilie şi mai).

Specialiştii spun că secara răspunde foarte bine la îngrăşămintele pe bază de fosfor şi azot. Mai precis, azotul o ajută să fie mai rezistentă la temperaturile mai mici, dar şi în perioada de înfrăţire, în timp ce fosforul îi asigură o dezvoltare armonioasă şi amplifică efectele benefice ale azotului.

Imagine indisponibilă

Protejarea culturii de boli

După cum am menţionat mai sus, secara e o plantă foarte rezistentă, dar, cu toate astea, există o serie de boli şi dăunători care o pot afecta şi tocmai de asta e bine să foloseşti toate măsurile de a preveni şi combate aceşti inamici.

Una dintre bolile care afectează cel mai des secara e Claviceps Purpurea (cornul secarei), o ciupercă care se dezvoltă pe spice şi care împiedică dezvoltarea acestora. Animalele care consumă secară afectată de Claviceps Purpurea dezvoltă afecţiuni cunoscute sub numele de ergotisme, fiind generate de conţinutul de alcaloizi toxici (ergotoxină, cornutină, ergotină). O altă boală care poate afecta cultura de secară e Puccinia Dispera (rugina brună), pe care o recunoşti uşor după petele mici de culoare brună care apar pe foliajului plantei. Ar mai trebui să încerci să fereşti cultura de secară şi de Urocystis Occulta (tăciunele frunzelor), care se transmite, de obicei, prin seminţe sau sol contaminat. Pentru combaterea acestor boli sunt recomandate tratamente fitosanitare şi fungicide cu eficitate ridicată.

Unul dintre acestea este Retengo®, care se numără printre cele mai inovatoare fungicide disponibile pe piaţă. Retengo e un instrument care poate sprijini orice fermier care vrea să obţină producţii bogate, dar şi superioare din punct de vedere al calităţii.

Beneficiile suplimentare ale aplicării acestui fungicid, dincolo de protecţia culturii de secară, mai includ:

  • Fotosinteză net superioară;
  • Utilizarea accelerată a îngrăşămintelor;
  • Activarea mecanismelor proactive de apărare;
  • Reducerea stresului determinat de primele faze ale secetei;
  • Recuperarea mai uşoară în urma căderii de grindină.
Imagine indisponibilă

În concluzie, cultura de secară e una dintre cele mai rezistente, puţin pretenţioase şi versatile culturi, prin urmare cultivarea ei poate deveni cu uşurinţă o afacere foarte profitabilă. Dacă ţii cont de sfaturile de mai sus, te vei bucura, cu siguranţă, de o recoltă bogată şi de calitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite