Consiliul Concurenţei: În România, comisioanele interbancare la tranzacţiile cu carduri sunt printre cele mai mari din Europa

Consiliul Concurenţei: În România, comisioanele interbancare la tranzacţiile cu carduri sunt printre cele mai mari din Europa

Foto: Arhivă Adevărul

Comisioanele interbancare aplicate la tranzacţiile cu carduri sunt printre cele mai mari în România comparativ cu restul Europei, potrivit analizei sectoriale desfăşurate de Consiliul Concurenţei pe piaţa serviciilor de plăţi bancare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, în ţara noastră, comisionul interbancar în sisteme Visa şi MasterCard este de 1%, respectiv 1,2%, în timp ce în state ca Marea Britanie, Franţa, Olanda, Suedia, Italia, Belgia sau Ungaria acestea nu depăşesc 0,8%. Instituţia a descoperit că rata medie a profitului înregistrată în activitatea de emitere de carduri a fost între 62% si 101% pentru băncile intervievate.

„Activitatea economică a băncilor de carduri e profitabilă chiar şi în lipsa comisioanelor de tranzacţii, ceea ce înseamnă că nu există justificare economică“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei. El a mai precizat că executivul european a obţinut acorduri de reducere a comisioanelor la 0,3%.
 
CITIŢI ŞI:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: