Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi: Măsurile de eficienţă energetică au dus la economii de 918.523 tep între 2010 şi 2014

Cea mai ieftină energie este cea pe care nu o consumi: Măsurile de eficienţă energetică au dus la economii de 918.523 tep între 2010 şi 2014

Eficientizarea consumului reprezintă o prioritate pentru România, în urma creşterii facturilor la energie şi gaze naturale, ca urmare a ecotaxelor şi a liberalizării preţurilor

Măsurile de eficienţă energetică adoptate în perioada 2010-2014 au dus la o economie de energie estimată la 918.523 tone echivalent petrol (tep), conform unui raport publicat pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Agerpres.ro.

În perioada menţionată, 886 de agenţi economici au realizat audituri energetice, investiţiile efectuate pentru eficienţa energetică ridicându-se la peste 4,327 miliarde lei.
 
Conform raportului Direcţiei Autorizare şi Cooperare în domeniul Eficienţei Energetice, în 2010, unui număr de 275 de măsuri de eficienţă energetică îi corespunde o economie de energie estimată la 176.200 tep, în timp ce, în 2014, la 432 de măsuri de eficienţă energetică corespunde o economie de 26.795 tep.
 
„Există mai multe explicaţii care se pot da acestei evoluţii: măsurile prognozate în anul 2010 au fost măsuri investiţionale puternice (retehnologizări, înlocuiri de utilaje, etc.) cu impact mare în economia de energie, fapt dovedit şi de sumele investite (1,628 miliarde lei n.r); pe măsură ce numărul de măsuri de eficienţă creşte, economia de energie scade, fapt atestat şi de sumele prevăzute a fi investite. Această situaţie se poate explica prin faptul că operatorii au recurs la măsuri de 'low cost' sau 'no cost', fie măsurile sunt de genul 'înlocuirea iluminatului exterior prin utilizarea led-urilor', investiţii cu costuri mici dar şi cu economii reduse. Această orientare decurge şi din criza economică instalată după 2010 şi care a condus la reducerea veniturilor operatorilor economici, dar şi faptul că la unii operatori investiţiile în eficienţă energetică nu se mai justifică economic“, se menţionează în raport.
 
Anul trecut, au raportat activitatea desfăşurată 48 de auditori energetici autorizaţi, persoane juridice, din totalul de 57 auditori energetici autorizaţi; 9 auditori energetici nu au desfăşurat activitate de auditare energetică în 2014.
 
Din raportul celor 48 de auditori energetici a rezultat că s-au efectuat audituri energetice la 349 de agenţi economici, la care s-au identificat 432 măsuri de îmbunătăţire a eficientei energetice, reprezentând economii de energie estimate la 26.795 tep/an, cu o cifră de investiţii de circa 115,461 milioane lei.
 
În urma auditurilor energetice a fost recomandat un număr mare de măsuri fără cost sau cu cost redus şi un număr mai mic de măsuri care implică investiţii. 
 
Explicaţiile orientării spre astfel de măsuri merg de la lipsa de fonduri, în cele mai multe cazuri, până la durata mare între momentul propunerii investiţiei cel al aprobării, în special la operatorii economici a căror conducere se află în străinătate.
 
Mai puteţi citi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: